Skeptismin syvin olemus

Miksi asioita pitää epäillä?

Luomme jokainen itse oman käsityksemme todellisuudesta, mutta objektiivinen, havaittava todellisuus on kaikille sama. Todellisuuden etsiminen on työläs asia ja myös varsin epätoivoinen: se on lähes varmasti tuomittu epäonnistumaan. Miksi siis rimpuilla väistämätöntä vastaan? Miksei jokainen saa uskoa mihin haluaa?

Itse asiassa olen viimeiseen saakka valmis puolustamaan jokaisen oikeutta uskoa mitä haluaa. Mutta silloin kun uskottelee muille, on uskottelusta oltava valmis ottamaan vastuu. Minulla ei ole pienintäkään harhakuvaa siitä, ettenkö tietäisi omankin maailmankuvani olevan ”sinne päin” tai ehkä se on ihan pielessä. Kukapa tietää mikä totuus on yhtään mistään asiasta.

Minusta oleellisinta on, että on aina valmis muuttamaan käsitystään silloin, kun huomaa olevansa väärässä.

Mikäpä on iloisempi asia kuin väärässä oleminen, ja oppimisen hetki, jolloin saa tarkastella uutta kuvaa todellisuudesta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *