Eliitti himastelee

Helsingin Sanomien artikkeli, Eliitti vie kansalta uskon tulevaan, kiinnitti huomioni.

HS Kirjoittaa:

Jos on uskominen suomalaisen yhteiskunnan eliittiä, Suomi on todella ankea paikka. Kansakunnan henkinen tila on kuulemma rappiolla.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan ”Suomessa on liian kielteinen ilmapiiri, joka vaikuttaa suoriutumiseemme”. Filosofi Pekka Himasen selvityksen mukaan Suomea vaivaa ”henkinen kestävyysvaje”.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on puolestaan ollut huolissaan Suomen henkisen ilmapiirin koventumisesta. Filosofi Ilkka Niiniluoto taas on arvioinut, että suomalaiset elävät ”moraalisen hämmennyksen vallassa” ja että ”maahamme on juurtunut kiusallinen kielteisyyden kierre”, joka ”lamauttaa luovuutta, uudistushalua, rohkeutta ja päättäväisyyttä koko yhteiskunnassa”.

(HS: 24.1.2014)

Minua on aina ihmetyttänyt, miksi pitäisi olla postiivinen [2]. Nythän on nimittäin niin, että paremman tiedon puutteessa ”ei” on aina patevämpi vastaus kuin ”kyllä”.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Mika Pantzar ei ole löytänyt eliitin himastelulle katetta. Hänen mukaansa kansainväliset tutkimukset osoittavat päinvastaista. Ehkä Pantzarin näkemysero himastelijoiden kanssa johtuu siitä, että hän tutkii todellisen yhteiskunnan todellisia ilmiöitä.

Onko niin, että nykyajan himastelijat eivät erota kielteisyyttä realismista? Vain niin kuin Pantzar ehdottaa, että synkistely on tarkoituksellista, kansallisen kriisitietoisuuden kasvattamista.

Eliitin viesti on siis se, että leikkauksia on pakko tehdä, koska kansalaiset ovat olleet tuhmia ja laiskoja: oma vika, jos kohta tulee piiskaa ja joudutte takaisin turvemajoihin.

piiskaa

[1]
http://www.hs.fi/kotimaa/HS-analyysi+Eliitti+vie+kansalta+uskon+tulevaan/a1390545135168?ref=hs-art-new-1
[2]
http://kauas.asentopaikka.fi/2011/05/19/positiivinen-ajattelu-on-perseesta/

Kommentit

Eliitti himastelee — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *