Vesi sytykkeenä

Maailmalta kuuluu kummia. NASA käyttää vettä sytykkeenä [1]. Uusi menetelmä saattaa olla avuksi muun muassa yhteiskuntajätteen polttamisessa ja suolan poistossa merivedestä.

Speudoskeptikosta tämä kuulostaa pelottavan tutulta. Eikös Suomen Savossakin juuri ole opittu polttamaan kalanperkeitä, vesi sytykkeenä? Onko Turos Tiimin kehittämä vedenpolttolaitos sittenkin todellisuutta ja veden polton salat aukeamassa?

Mikään ei tekisi minua iloisemmaksi kuin väärässä oleminen näin tärkeässä asiassa kuin energia. Valitettavasti vain, ei ainakaan alkuun näytä siltä, että NASAn uutisella olisi mitään tekemistä Turoksen kalanperkeiden kanssa. Luetaanpa englanninkielista artikkelia hieman tarkemmin:

”We call it ‘supercritical water,’” says Mike Hicks of the Glenn Research Center in Ohio. ”And it has some interesting properties.”

Water becomes supercritical when it compressed to a pressure of 217 atmospheres and heated above 373o C. Above that so-called critical point, ordinary H2O transforms into something that is neither solid, liquid, nor gas. It’s more of a “liquid-like gas.”

”Kutsumme sitä ylikrittiseksi vedeksi” , kertoo Mike Hicks Ohiolaisesta Glenn Research Centeristä, ” ja sillä on joitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia.”

Vesi muuttuu ylikiiritiseksi, kun se puristetaan 217 ilmakehän paineeseen ja lämmitetään yli 373 celsiusasteeseen. Sen yläpuolella on niin sanottu kriittinen piste, jossa tavallinen vesi muuttuu muotoon, jossa se ei ole kiinteää, nestettä eikä kaasua. Se on pikemminkin kaasua, jolla on nesteen ominaisuuksia.

Ylikriittinen vesi hapettaa tehokkaasti orgaanista materiaalia, eli polttaa ilman varsinaista tulta.

Ylikriittinen vesi ei ole mikään uusi keksintö. Wikipediakin tietää kertoa, että veden kriittisessä pisteessä lämpötila on 374 °C ja paine 221 baaria [3]. Ylikriittisen veden ominaisuudet on tiedetty kauan ja sillä on monia hyödyllisiä käyttötarkoituksia. Sitä esiintyy yllättäen myös luonnossa [4].

Entä voidaanko ylikriittistä vettä käyttää energiantuotannossa? Ylikriittistä vettä on todellakin suunniteltu käytettäväksi neljännen sukupolven fissioreaktoreissa [5], mutta ei polttoaineena, vaan reaktorin hidastin- ja jäähdytysaineena.

Niin, ettei tästäkään ole, harmin paikka, selitykseksi Turoksen ihmeelliselle vedenpolttolaitokselle. Ellei sittenkin! Jospa Turoksen pannu onkin (* nielaus*) jonkinlainen matalaenerginen ydinreaktori [6] ja Suomesta löytyykin yllättäen varteenotettava kilpailija Andrea Rossin energiavallankumoukselle.

(* Vastuu bloggauksen sisällöstä siirtyy kokonaisuudessaan lukijalle *)

[1] Starting Fire With Water
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/10jan_firewater/
[2] Savolaisen ikiliikkujan paluu
http://kauas.asentopaikka.fi/2013/10/29/savolaisen-ikiliikkujan-paluu/
[3] Kriittinen piste
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kriittinen_piste_%28termodynamiikka%29
[4] Maailman kuumin vesi löytyi
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/maailman+kuumin+vesi+loytyi/a117676
[5] Supercritical water reactor
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercritical_water_reactor
[6] Kylmäfuusiohörhöys leviää
http://kauas.asentopaikka.fi/2013/07/28/kylmafuusiohorhoys-leviaa-mitahan-uskoisin-tanaan/

Kommentit

Vesi sytykkeenä — 1 kommentti

  1. Aiheesta lisää: Savolainen ikuliikkuja savuttaa | Kauaskatsoja