Huuhaa 2013

Olen vähän myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Skepsis ry jakoi vuoden Huuhaa-palkinnon geenimuuntelua vastustavalle kansalalaiskampanjalle. Ja oikeaan osoitteeseen napsahti.

Skepsiksen lehdistötiedote:

”Huuhaa-palkinto geenimuuntelun vastustajille

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2013 Huuhaa-palkinnon GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjalle. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteellisen ajattelun levittämisessä.

“Tänä vuonna annamme palkinnon tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi”, kertoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanja tavoittelee esimerkiksi geneettisesti muunneltujen viljely- ja rehukasvien pitämistä poissa Suomesta. Kampanjan takana ovat Kansalaisten Bioturvayhdistys ry, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, Ekometsätalouden liitto, Vegaaniliitto, Elävä Maa ry sekä Maan ystävät. Kampanja pitää yllä nettisivustoa, järjestää mielenilmauksia sekä kehottaa kuntia ja kansalaisia julistautumaan “GMO-vapaiksi”.

Skepsis pitää tärkeänä, että geenimuuntelusta, kuten muistakin modernin tieteen sovellutuksista, keskustellaan muutenkin kuin tieteentekijöiden kesken. Geneettisesti muunneltuihin eliöihin liittyy paljon mahdollisuuksia, pelkoja ja kaupallisia intressejä.

Keskustelun kannalta on kuitenkin olennaista, ettei tieteen tuloksia vääristellä. GMO-vapaa Suomi -sivusto sisältää runsaasti harhaanjohtavia väitteitä ja tulkintoja. Tiedeyhteisö on itse tuominnut vääriksi juuri niitä tutkimustuloksia, joihin sivusto vahvimmin nojaa.

Samoin kansalaiskampanja jättää huomiotta tutkimukset, joiden tulokset eivät sovi sen tarkoituksiin. Nykyisen tiedon ja tutkimusnäytön perusteella ei ole esimerkiksi syitä olettaa geneettisesti muunneltujen viljakasvien olevan turvattomampia verrattuna perinteisin menetelmin jalostettuihin kasveihin.

Palkinnolla Skepsis ry haluaa kiinnittää erityistä huomiota tiedeyhteisön laajaan konsensukseen yhteiskunnallisesti tärkeässä aiheessa. Uusista tieteellisistä innovaatioista pitää keskustella vääristelemättömään tutkimustietoon nojaten.

Skepsis ry on vuonna 1987 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä kiisteltyjen väitteiden tieteellistä tarkastelua.
Vuonna 2012 Huuhaa-palkinnon sai kirkasvalokuulokkeistaan tunnettu Valkee Oy.

Lisätietoja:
Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä
Skepsis ry: www.skepsis.fi/
GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanja: www.gmovapaa.fi/


Kommentit

Huuhaa 2013 — 2 kommenttia

 1. (2.12.2009) Pohjolan Sanomat: Skepsis ry on antanut tämän vuoden Huuhaa-palkinnon Rokotusinfolle – kirjoitus Rokotusinfon tiedotusta koskevasta palautteesta – käsittelee eri tahoilta tullutta palautetta, myös Skepsis ry:n aamupäivällä päätöksensä johdosta Rokotusinfolle lähettämää päätöksen perustelutekstiä. Wikipedian mukaan Skepsis ry on vuonna 1987 perustettu suomalainen tieteellinen yhdistys, jonka sääntöjen mukaisena tarkoituksena on edistää paranormaaleja ilmiöitä koskevien väitteiden objektiivista ja puolueetonta tieteellistä tutkimusta sekä kyseenalaistaa näennäistieteitä. Yhdistyksen keskustelupalstalla on varsin usein käsitelty rokotuksia, joka on herättänyt kysymyksen, mitä yhteyttä paranormaaleilla ilmiöillä ja rokotuksilla joidenkin mielissä on.

  • Willie Vance kyseli:
   ”mitä yhteyttä paranormaaleilla ilmiöillä ja rokotuksilla joidenkin mielissä on.”

   Wille olisi voinut antaa linkin Rokotusinfon sivuille. Se on tässä.
   http://www.rokotusinfo.fi/pics/tutkimustunnuksia_html

   Kysymyksen pitäisi kuitenkin kuulua:

   ”mitä yhteyttä paranormaaleilla ilmiöillä ja Rokotusinfolla on.”

   Yhteistä niillä on uskomusten ja epätiedon sekoittaminen todellisuuden kanssa, ystävä hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *