Savolaisen ikiliikkujan paluu

Lestijärvelle on rakennettu Suomen ensimmäinen vedenpolttolaitos [1].

BurningWater

Turos Team Oy näyttää tehneen historiallisen keksinnön [2] bioenergian tuoton alalla, hakkeenpolttolaitoksen, joka Turoksen mukaan ”käyttää bioperäistä polttoainetta, mm. kotimaista puuhaketta, jonka tuottamalla energialla vesi ja ilma saadaan muutettua palavaksi vetykaasuseokseksi!”

Laitoksen keksijä Timo Heimonen ei kuitenkaan halua avata prosessia tarkemmin, koska juuri siinä piilee keksinnön idea. Ylen uutisen mukaan Heimonen toteaa kuitenkin, että idea perustuu katalyyttien käyttöön.

Hieno homma, mutta skeptikko on skeptinen. Kuten Ylenkin uutisessa todetaan, ei vedyn irrottaminen vedestä ole mikään ongelma, mutta siihen kuluu aina energiaa yhtä paljon tai enemmän, kuin mitä saadaan tuloksena syntyvän vedyn polttamisesta.

Merkillistä, miten Heimosen keksintö alkaa muistuttaa Andrea Rossin italialaista lämmitintä. Molempiin reaktioihin on osallisena (*nielaus*) salainen katalyytti! [3]

En epäile lainkaan, etteikö Lestijärven polttolaitoksen pannuhuoneessa synny hyvää lämpöenergiaa hakkeesta ja kalanperkeistä [4], mutta vettä siellä ei polteta. Se osa turostiimin ihmepannun markkinointipuheesta on selvääkin selvempää humbuugia.

Muuten, sekä häkäpönttö että vesikaasu ovat jo varsin vanhoja keksintöjä. Deja-vu, anybody?

[1]
http://yle.fi/uutiset/marka_puu_lammittaa_kuivaa_paremmin/6885772
[2]
http://kauas.asentopaikka.fi/2012/01/22/savossa-poltetaan-vetta/
[3]
http://yle.fi/uutiset/hakepoltinkeksinto_tekee_vedesta_palavaa/5069901
[4]
http://www.turosteam.fi/ajankohtaista.php

Kommentit

Savolaisen ikiliikkujan paluu — 4 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Vesi sytykkeenä | Kauaskatsoja

  2. Aiheesta lisää: Savolainen ikuliikkuja savuttaa | Kauaskatsoja