Miten minun käy? Erittäin masentavaa sunnuntaita

Välttääkseni maanantaimasennuksen ja ollakseni dynaamisena ja energisenä valmiina uuteen työviikkoon,  päättelin olevan paikallaan masentua jo näin sunnuntaina.

Suurella osalla ihmiskuntaa menee todella hyvin, elintaso on huipussaan. Samaan aikaan suurella osalla menee todella huonosti. Useimmat tallustelevat jossain siinä välissä, kun ihmiskunta syö puolitoista maapalloa vuodessa kyltymättömään mahaansa.

Ainoa varma asia on se, että mikään ei säily; muutos on pysyvä tila. Muutoksen keskellä kaikkien ensimmäinen murhe se sama kuin aina ennenkin, niin kauan kuin ihmiseläin on ollut olemassa: miten minun käy?

Syyriassa teurastetaan siviileitä, jäätiköt sulavat ja ilmastokatastrofi uhkaa. Euroopassa on talous lamassa, kreikassa kohta ilmikapina. Populistit sössivät täällä kotimaassa  minkä ehtivät, ääriainekset ja syöpäläiset ryömivät kivien alta silmiään siristellen.

help

Samaan aikaa tiedotusvälineistä on tullut viihdettä. Faktoista ei tarvitse välittää, tärkeintä on otsikko. Sekin osa mediaa, johon ennen saattoi luottaa, on eksymässä viihteellisyyden ja huomiohuoraamisen myötä keltaisen lehdiston viitoittamalle tielle. Mutta oma vika: media tuottaa mitä ihminen kuluttaa.

Ihmiskuntaa eteenpäin ajavat voimat ovat tyhmyys ja ahneus.

Vaikeimmillekin kriiseille on yleensä olemassa ratkaisu, ainakin niin tekisi mieleni kuvitella. Mutta sellaisten ratkaisujen löytämisen tiellä on vakava ongelma; sen nimi on demokratia.

Puoluejärjestelmään perustuva demokratia on eturyhmien kinastelua hiekkalaatikolla. Todella vakavia ongelmia ei pystytä ratkomaan edes yhden pienen maan, tai edes kunnan, sisällä. Miten niitä pystyttäisiin ratkomaan globaalisti? Hä?

Koska demokratiaa parempaakaan järjestystä ei ole keksitty, onkohan sellaista edes periaatteessa olemassa, niin ihmipolo on nyt astumassa itse vääntämäänsä, hyvin muhineeseen läjään. Ja kohta lässähtää.

Minusta se on harmin paikka, koska niin ei tarvitsisi olla.

Hyvää alkavaa viikkoa.

Kommentointi suljettu.