Rokotuspelko – todellinen uhka

Sattui silmääni kesäkuinen Hesarin artikkeli, jota en lomamoodissa tullut lukeneeksi. Minulla kun on yleensä tapana välttää kaiken median seuraamista loman aikana, ihan vaihteen vuoksi.

Artikkelissa[1] kerrotaan kahnauksesta tiedejournalisti Brian Deerin ja Lancet tiedelehden välillä. Lancetin artikkelissa vuodelta 1998 väitettiin, että MPR-rokote aiheuttaa autismia. Artikkelin kirjoittajana oli tuolloin, kukapa muu, kuin Andrew Wakefield[2]. Deer paljasti Wakefieldin väärentäneen tutkimustuloksia[3].

Skepsis myönsi 2009 Huuhaa palkintonsa Rokotusinfolle. Myöhemmin kävi ilmi, että  sikainfluenssa rokote oli todennäköisesti vastuussa muutamasta narkolepsiatapauksesta. Tämä oli Rokoteinfolle ja muille rokotuskriittisille kuin joululahja, jonka ovat muistaneet käyttää tarkasti [7].

Muistaako kukaan, mistä Skepsis palkinnon antoi Rokotusinfolle. Se tuli ”yksipuolisen ja näennäiskriittisen rokotetiedon levittämisestä”.  Sikainfluenssanrokotteen kanssa palkinnolla ei ole mitään tekemistä, vaikka Rokotusinfo yrittääkin antaa toisenlaisen mielikuvan [10]. Sen sijaan Rokotusinfon sivut kyllä viittaavat edelleen Wakefieldin tutkimuksiin[4], vaikka todisteita autismin ja MPR-rokotteen välillä ei ole muissa tutkimuksissa löydetty[6]. Brian Deeriä Rokotusinfo pitää luonnollisesti vihulaisen leiriin kuuluvana, ja Wakefieldin arvostelua tosiasioiden vääristelynä.

Mainittakoon tässä, että Andrew Wakefield on menettänyt lääkärinoikeutensa Britanniassa.

Sikainfluenssarokotuksissa saatettiin hyvinkin tehdä virheitä, sitä minä en pysty arvioimaan, asiantuntijatkin ovat siitä näköjään  eri mieltä [5]. Tosin kiistaa ei ole niinkään rokotteen tehosta vaan rokotekampanjan toteuttamisesta.

Rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat pelastaneet miljoonia ihmiselämiä [8]. Nyt, kiitos rokotepelottelijoille, sellaiset jo lähes hävinneet taudit kuin tuhkarokko ovat jälleen leviämässä Euroopassa.

WHO:n mukaan rokotteet pelastavat joka vuosi 3 miljoonaa ihmishenkeä. Silti maailmassa kuolee vuosittain enemmän kuin 3 miljoona ihmista, joista 1,4 miljoonaa alle 5 vuotiasta, koska heillä ei ole rokotuksia.

Jättäisitkö sinä lapsesi rokottamatta[9]?

Viitteet:
[1] http://www.hs.fi/tiede/Toimittaja+k%C3%A4vi+pitk%C3%A4n+taiston+arvostetun+lehden+virheellisen+rokoteuutisen+takia/a1372038488781
[2] http://kauas.asentopaikka.fi/2011/01/06/rokotuskriitikot-vaarentavat-tutkimustuloksia/
[3] http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm
[4] http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/mpr_html
[5] http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/montako-ihmista-sikainfluenssarokote-todella-pelasti
[6] http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/mmr/mmr_autism/en/
[7] http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/sikainfluenssa_html
[8] http://www.scienceheroes.com/index.php?option=com_content&view=article&id=258&Itemid=27
[9] http://www.sanofipasteur.com/articles/224-how-many-lives-are-saved-each-year-worldwide-through-vaccination.html
[10] http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/skepsis_kommentit_20101130_html

Kommentit

Rokotuspelko – todellinen uhka — 1 kommentti

  1. Lisään vielä että maailmassa kuolee vuosittain 22 miljoonaa ihmista (joista 5 miljoonaa alle 5 vuotiaita) puhtaan juomaveden ja hygienian puutteeseen. Afrikassa riski kuolla ripuliin on 520-kertainen eurooppaan nähden. Lavantauti, kolera, suolistomadot, trakooma, bilhartsia ja malaria ovat yleisiä kehitysmaiden tauteja ja pelkästään malariaan kuolee miljoona lasta vuosittain.

    Nämä olisi helposti korjattava lyhyellä tähtäimellä desinfiointipillereillä ja rokotteilla ja pitkällä tähtäimellä puhdasvesikaivoilla ja hygieniavalistuksella, mutta asian on kiinni enemmän poliittisesta tahdosta ja ihmiskunnan pahimmasta vitsauksesta eli välinpitämättömyydestä. hups, taisin paasata liikaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *