Kuumaakin kuumempaa

Eilinen pseudotieteellinen bloggaukseni negatiivisista lämpötiloista vaatii selityksen. On nimittäin niin, että negatiivisessa absoluuttisessa lämpötilassa oleva systeemi on kaikkia positiivisen lämpötilan omaavia systeemejä kuumempi [1].

Lehtien hehkutus ennätysalhaisesta lämpötilasta ei siis oikeastaan pidä paikkaansa vaan termodynamiikan lakien mukaan on kyse maailmankaikkeiden kuumimmista systeemeistä. Jos negatiivisen lämpötilan omaava systeemi asetetaan yhteyteen missä tahansa positiivisessa lämpötilassa, kuinka kuumassa tahansa, olevan systeemin kanssa, virtaa energia negatiivisesta lämpötilasta positiiviseen.

Negatiivisessa absoluuttisessa lämpötilassa oleva systeemi on siis termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan tulkittava olevan aina kuumempi, kuin miten tahansa kuuma positiivisessa lämpötilassa oleva systeemi. [2]

 

atomsatnegat

 

Mitä käytännön soveluksia tällä kokeellisen fysiikan saavutuksella sitten mahdollisesti on, jää nähtäväksi. Mutta jos joku jää odottamaan antipainovoimasäteitä, en pidättäisi hengitystäni.

[1]
Below Absolute Zero—What Does Negative Temperature Mean?

– A Temperature Below Absolute Zero: Atoms at Negative Absolute Temperature Are the Hottest Systems in the World

Atoms at negative absolute temperature: The hottest systems in the world

[2]
Wikipedia: Second law of thermodynamics

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *