Skeptismi on terveydelle vaarallista

Olen juuri tullut siihen vääjäämättömään johtopäätökseen, että humbuugi on ihmiselle terveellistä ja luonnollista, skeptismi taas ei. Tämän ei pitäisi olla yllättävää ottaen huomioon ihmisolennon historian, evoluution ja universaalin sisäisen varmuuden siitä, että jotain suurempaa aivan välttämättä täytyy olla olemassa. Eihän missään muuten olisi mitään järkeä.

Etko ole kuullut skeptismistä? Skeptismi on sellaista nillittävää, kaiken kieltävää epäolemista, josta rehellisesti ja selväpäisesti ajatteleva  lajitoveri ei ota selvää parhaalla tahdollakaan. Se on iloton ja merkillinen oppi, jonka mukaan mitään ei voi todella olla olemassa, ellei sitä erikseen todisteta olevaksi.

Skeptismiä harjoittava ihmisolento kutsuu itseään skeptikoksi. Mihin nämä kaikenkieltäjät oikein pyrkivät, ja mikä kumma voi olla heidän ohuttakin  ohuemman olemassaolonsa oikeutus ja tarkoitus? Rehellisen ja vapaasti ajatelevan kansalaisen nakökulmasta nämä  ihmispoloiset näyttäytyvät oman epäilynsä ikuisiksi ajoiksi sokaisemia onnettomina, vaikka omasta mielestään kantavatkin totuuden soihtua ja heidän silmissään palaa erehtymättömyyden kateellinen, vihreä tuli.

skepoTyypillinen skeptikko

Lapsikin ymmärtää, ettei tallainen rietas ja ihmisluonnolle vieras oppi voi olla terveellinen sen enempää yksilölle, kun yhteisöllekään. Siksi lienee selvääkin selvempää, että skeptismi ei ole todellisen ja vapaan tiedon tie, vaan pikemminkin niin rujo ja luonnonvastainen ajattelumalli, että ihmismieli hylkii sitä aivan automaattisesti.

Nämä onnettomat tosiasiat huomioon ottaen lienee selvää, että skeptismi on jopa merkittävä terveysriski. Kovan linjan pseudoskeptismi saattaa olla jopa patologinen ja hengenvaarallinen tila.

Lieneekö Skepsis ry kansanterveydelle vaarallinen yhdistys?


Kommentit

Skeptismi on terveydelle vaarallista — 7 kommenttia

 1. Niinpä. Skepsismi on läheistä sukua narsismille. Molemmat ovat tunneköyhiä ”oppeja”. Ihmisen ja eläimen erottavat kuitenkin molemmat, järki ja tunteet. Jos jompikumpi jää pois, et ole ihminen laisinkaan.

  Luulen että tyranosaurus rex oli myös skeptikko.;@)
  Sillä ei ollut harhakuvitelmia saaliistaan, vaan raudanlujaa tietoa uhrinsä käyttäytymisestä. Luovuus ja tunteet puuttuivat, joten laji ei pystynyt sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön tarpeeksi nopeasti.

 2. Skeptikot kuolevat kyllä sukupuuttoon tai ainakin jäävät historian marginaaliin, siitä ihmispoloisen perinpohjainen irrationaalisuus pitää kyllä pitkän päälle huolen.

  Ja mikäs sen luonnonmukaisempaa.

 3. miksi skeptikkona sitten kerrot että skeptikot ovat pahoja. kaikki ovat väärässä, mitään ei ole olemassa, vain minä olen oikeassa?

   • hyvin se rivien välistä viimestään paistaa läpi, mutta muuten kyllä jokaisesta tekstistä. hyvää loppuelämää ystäväiseni

    • Elämää, sen enemmän kuin skeptismiäkään ei ole syytä ottaa turhan vakavasti, voi tulla ryppy otsaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *