Verbaalit vihanpurkaukset ja persoonaton väkivalta

Anders Behring Breivik sai terroriteoista ja  77 ihmisen murhasta vähintään 21 vuoden vankeustuomion. Oikeus totesi hänet syyntakeelliseksi, eli Breivik ”ei ole hullu” [1].

Supon tutkija Maria Paaso on julkaissut raportin [2], jossa hän esittää huolensa siitä, että Breivikiä ei voi pitää yksittäistapauksena, vaan vastaaviin silmittömiin väkivallantekoihin on syytä varautua myös Suomessa. Olen samaa mieltä.

Olen samaa mieltä Paason kanssa myös siitä, että vihantunteiden purkaminen netissä saattaa jopa ehkäistä tällaisia väkivallantekoja. En tiedä, onko tätä käsitystä tukevaa faktaa olemassa, mutta ajatus tuntuisi loogiselta, vaika tiedän hyvin, että ihmisen logiikka ja ”maalaisjärki” varsin usein johtaa harhaan.

Olen aiemmin kirjoittanut samansuuntaisesti [3]: onko parempi, että väkivallantunteiden annetaan olla julkisia, koska jos vihapuhe kielletään se ei katoa vaan ainoastaan piiloutuu. Eikö ole parempi, että tiedämme ihmisten sisällä kytevästä vihasta ja pelosta, olipa se perusteltua tai ei. Vaihtoehtona se, että se piiloutuu ja tulee esiin odottamattomilla tavoilla.

Minä en tiedä, pohdiskelen tätäkin kysymystä ainoastaan yksityishenkilönä ja maallikon näkökulmasta.

[1]
http://kauas.asentopaikka.fi/2011/07/25/mielisairas-on-hullun-helppo-sana/

[2]
http://www.hs.fi/kotimaa/Supon+tutkija+Breivikin+hengenheimolaiset+riski+my%C3%B6s+Suomessa/a1305595954567

[3]
http://kauas.asentopaikka.fi/2011/04/28/halla-aho-huolestuttaa-nimettomana/

http://kauas.asentopaikka.fi/2011/05/26/neekeriukkoja-ja-punaniskajuntteja/

 

Kommentit

Verbaalit vihanpurkaukset ja persoonaton väkivalta — 2 kommenttia

 1. Toinen maallikko pohtii myös, mitään asiasta tietämättä ja psygologiasta vain maallikkona kiinnostuneena (eli ei oikeaa tietoa).

  En ole aivan vakuuttunut, että vihapuhe olisi oikea tapa purkaa tunteita, niin etteivät ne nousisi uudelleen esiin, mahdollisesti väkivaltaisesti. En tarkoita että omia tunteita pitäisi tukahduttaa, vaan niitä pitäisi osata käsitellä ja ymmärtää. Itse ymmärrän vihapuheet sellaisena, joissa kirjoittaja yrittää puolustella omia tunteitaan ja tuoda esiin tai keksiä lisää syitä, miksi vihaisuus on perusteltua. Ja kun nämä ”perusteet” on haettu tietystä tarkoituksesta, niin asenne tulee välttämättä puolueelliseksi eikä oikeita syy-yhteyksiä löydetä. Joten tämä vihapuhe tapahtuu yleensä sen tunteen vallassa, vahvistaen sitä.

  Kuvitteellinen esimerkki: joku on kateellinen toiselle, koska tämä toinen saa esimerkiksi jostain rahaa. Kateus on tunne, negatiivisena pidetty. Tunteen takia ihminen loukkaa vaikkapa toista ihmisryhmää, johon tämä kateuden kohde kuuluu. Loukkaustaan oikeutetaan kaivamalla esiin ”faktoja”, joilla luokkaus saadaan esitettyä totuutena. Joten purkauksen seurauksena ihminen itse uskoo omaan tunnereaktioonsa vain enemmän, ja pitää sitä oikeutettuna. Ja kun muut yrittävät osoittaa heikkouksia vihapuheen ”faktoissa”, niin niihin reagoidaan samalla tunteella eikä analyyttisesti.

  Yritän siis tarkoittaa, että vihapuhe ei pura tunnetta vaan saattaa enemmänkin vahvistaa sitä. Tunteet lienevät sähköisiä reaktioita aivoissa, ja ne saattavat aiheuttaa kemiallisia vaikutuksia, kuten adrenaliinin erittymisen. Ihmisen aivoissa tunteet yliajavat ajattelun, joten niin kauan kun tunne on päällä, ei järkipuhe auta. Ja kun vihapuheella vain lietsotaan tunnetta, niin se ei pura tunnetta, eikä järkiperäinen ajattelu pääse vallalle.

  Parempi olisi tunnistaa vihapuheen aiheuttama tunne, ymmärtää mistä se johtuu. Toki sen pystynee tekemään vasta kun tunne on ohi, eli tarvitaan jokin tapa ”purkaa” tunne, vapautua siitä.

  Epäkohdista täytyy toki keskustella ja tuoda niitä esiin, muuten asioille ei yleensä tapahdu parannusta. En pidä itseäni minään kukkahattutätinä, sillä en halua kieltää tai rajoittaa jonkintyyppistä keskustelua. Mutta mielestäni keskustelijat voisivat joskus oppia itsestään ja omista tunteistaan. Se olisi paljon rakentavampaa kuin vihapuhe.

  Ääh, turhaa puhetta. Aurinko paistaa, joten pitänee lähteä katsomaan josko löytäisi sieniä.

 2. Aiheesta lisää: Persus-fascisti | Kauaskatsoja