Suomen Mysteerit

Joitakin asioiita ei ole tarpeen edes luokitella huhaaksi, koska ne ovat sitä liian ilmeisellä tavalla. Yleensä en puutu tähän kategoriaan, mutta nyt teen poikkeuksen.

Käsiini tarttui esoteerikko Jukka Niemisen [1] kirja ”Suomen mysteerit”.  Kirja on siitä erikoinen, että se on selvää fiktiota, vaikka kirjailijan mukaan kyseessä on ”tietokirja” Siksi en oikein tiedä miten siihen pitäisi suhtautua.

Nieminen ei ujostele käsitellessään omaleimaisella tavallaan muun muassa Speden kadottunutta elokuvaa, Bobrikovin murhaa ja kuvitteellisia muinaisia kaupunkeja.

Minun on pakko sanoa, että en jaksanut lukea kirjaa kokonaan, olen siihen ehkä liian tosikko. Jukka Niemisen teksteissä ei ole mitään, joka edes ansaitsisi analyyttistä tutkiskelua, onpahan vaan hölynpölyä. Jukkiksen teoriat kuuluvat sarjaan ”überhuuhaata”, joka on vielä paljon pöljempää kuin kaikki ufouskomukset, Dänikenit yms yhteensä. Niin hölmöä, että sen hölmöys on ilmiselvää.

Jos sen siis ottaisi tosisaan. Viihdearvoa tällä kirjalla nimittäin on jonkin verran Jukka Niemisen vauhdikkaan kirjoitustyylin ansioista. Itse asiassa uskonkin hänen olevan pisnesmies, joka harrastaa tätä vedätystä huvikseen. Ei kai tuommoista kukaan voi vakavissaan kirjoittaa ja sitten vielä uskoa siihen itse. Nieminen taitaa tietää hyvin omien kirjoitustensä älyttömyyden ja käyttää tätä tosiasiaa ovelasti hyväkseen narauttaakseen huuhaauskovaisia.

Ihmettelen vain sitä, löytyykö oikeasti pölvästejä, jotka uskovat tällaisiin juttuihin. Ei tietenkään pitäisi ihmetellä.

Tämäkin bloggaus toimii mainoksena Niemisen kirjalle. Mikäs siinä, olepa hyvä vaan. Toivotan Jukka Niemiselle menestysta kaunokirjallisella uralla.

”Rationaalinen ajattelu on tullut tiensä päähän”
— Jukka Nieminen Karjalaisen verkkosivuilla [2]

[1]
http://www.sinikivi.com/15/

[2]
http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/10039-oudot-tapaukset-kasautuvat-tiettyihin-paikkoihin

[3]
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/suomen-mysteerit


Kommentit

Suomen Mysteerit — 2 kommenttia

 1. Jukkis Nieminen kotisivuillaan Sinikivessä:

  Sitten sananen negatiivisesta bloggaamisesta. Skeptikko-piirit katsoivat asiakseen aloittaa bloggaamisen, jolla halusivat osoittaa halveksuntaansa moista kirjaa kohtaan, mutta sitä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Se kuuluu skeptikkojen ”työhön” aina kun joku jotain tämäntapaista julkaisee. Laitan tähän nyt näön vuoksi pari negatiivistakin arvostelua ja erikoisinta on, että toinen bloggaaja ei ollut – ja on tuskin vieläkään – kirjaa lukenut ennen arvosteluaan.

  http://zombifikaatio.blogspot.fi/2012/09/kirjahaaste-nyt-luettavana-suomen.html
  http://kauas.asentopaikka.fi/2012/08/01/suomen-mysteerit/

  😀

  Täytyy nostaa Jukkikselle hattua: pokka pitää ja pinta on teflonia. Eikä tässä kirjassa ole mitään halveksittavaa, on ihan ok luoda itselleen omat maailmansa, jos oikea maailma ei avaudu riittävän haastavana ja mielenkiintoisena.

  Toivotan edelleen menestyksekästä kirjailijanuraa suomalaisen mysteeriperinteen elvyttäjänä.


  (http://www.sinikivi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=242&Itemid=174)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *