Säteileekö?

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies on löytänyt vasta suomennetun kirjan, josta hänen mukaansa  käy kiistattomasti ilmi, että kännykkäsäteilyn eli mikroaaltouuneissa käytetyn mikroaaltosäteilyn terveysvaikutuksista on pitkältä ajalta tutkimustietoa, ja vaikutukset ovat myös biologisia eivätkä vain lämpövaikutuksia. [1]

Koulumies kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan lukeneensa kirjasta muun muassa seuraavaa:

”Kaksoissokkokokeissa (mm. 1998 Braune ja 1973 Beischer) huomattiin, että kännykkäsäteily nostaa verenpainetta. ”

No, jätetään nyt sivuun se seikka, että olisi mielenkiintoista nähdä kännykkä vuodelta 1973, ja keskitytään itse asiaan. On hyvä, että kaupunginvaltuutettu on huolissaan kansalaisten terveydestä, mutta vaikutusvaltaisessa tehtävässä olevalta olisi perusteltua odottaa myös lähdekritiikkiä, joka kirjoituksesta valitettavasti puuttui kokonaan.

Kyseessä on siis Devra Daviesin nyt suomennettu kirja, Pätkii (Disconnect). Kännykkäsäteilyn mahdollisista vaaroista on keskusteltu niin kauan kuin kännyköitä on käytetty, mutta ainakaan virallisen kannan mukaan näyttöä haitavaikutuksista ei ole. Devra Davies on toista mieltä, hänen mielestään näyttö on selvää ja kännykkäsäteily kasvattaa esimerkiksi syöpäriskiä ja vaurioittaa DNA:ta.

Googlettaja löytää Devran kirjasta helposti muunkinlaisia mielipiteitä, esimerkiksi kanadalainen Skeptic North kirjoittaa sivuillaan: Devra Davis: Disconnected from Science [2]

Voisiko sen suomentaa vaikkapa: Devbra Daviesin tiede pätkii. Kielitaitoiset voivat lukaista koko artikkelin, mutta otetaanpa referenssiksi vaikka Devran kirjan väite DNA-vaurioista, joka perustuu Hugo Rüdigerin tutkimukseen [3]. Rüdiger joutui vetämään tuloksensa takaisin, koska jäi kiinni tutkimusdatan manipuloinnista.

Foliohattukauppiaiden lisäksi esimerkiksi vaihtoehtoisen todellisuuden äänenkannattajat Magneettimedia ja Verkkomedia tuntuvat kuitenkin pitävät Daviesia huippuluokan asiantuntijana. Mitähän siitäkin pitäisi ajatella?

Ajattelun voi aloittaa vaikka katsomalla tämän videon tuupista.

Davisin kirjan johtopäätökset ovat populistisia, eivätkä perustu tiukkoihin tosiasioihin. Vaikka esimerkiksi WHO on lisännyt matkapuhelimet ”mahdollisesti syöpää aiheuttavien listalle”,  niin fakta on, että luotettavat todisteet puuttuvat edelleen. Silti on toki viisasta olla varovainen ja esimerkiksi Säteilyturvakeskus on kehottanut rajoittamaan lasten kännykänkäyttöä [4]. Minustakin se on hyvä idea, muustakin syystä kuin säteilyn pelosta.

Epäilemättä ymmärryksemme tästäkin asiasta lisääntyy tulevaisuudessa, mutta se ei tapahdu pelottelemalla ja levittämällä valetietoa.

[1]
http://terhikoulumies.puheenvuoro.uusisuomi.fi/105078-k%C3%A4nnykk%C3%A4s%C3%A4teilyn-vaaroista-tietoa-uudessa-kirjassa

[2]
http://www.skepticnorth.com/2010/12/devra-davis-disconnected-from-science-part-ii/

[3]
http://www.meduniwien.ac.at/homepage/news-und-topstories/en/?tx_ttnews[tt_news]=231&cHash=16f76c6d88

[4]
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2009/01/07/sateilyturvakeskus-rajoittaisi-lasten-kannykankayttoa/2009347/133

[5]
http://kauas.asentopaikka.fi/2011/05/16/kannykkasateily-tulee-ja-tappaa/


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *