Oulu – Suomen huuhaapääkaupunki?

Onkohan tervaporvareiden Oulusta tullut modernin Suomen hömppäpääkaupunki?  Oulun lähiseudulla on vaikuttanut tällä vuosituhannella niin homeopaattisen kaikenteorian kehittänyt Utele Oy, kuin ylivieskalainen tavaratalokin, jonka pää-äänenkannattaja Magneettimedia on saavuttanut lyhyessä ajassa valtakunnan ykkoshörhölehden aseman.

Pahat kielet jopa kertovat tämän vuoden puolella tehdyn oululaista historiaa väittelemällä tohtoriksi kaivonkatsonnasta.

Mikä sitten lienee pahinta: silkka hörhöily à la Utele, pseudotiede yliopistossa vai peräti tieteen nimissä tehty härski huijaus taloudellisen intressin takia. Ylen MoT:n mukaan kaamosmasennusta helpottavan korvavalon kehittänyt Valkee Oy on syylliistynyt nimenomaan viimeksi mainittuun.

Minulla ei ole minkäänlaisia empatioita MoT:n roskisjournalismia kohtaan, vaikka saattaahan sokea kanakin joskus löytää jyvän. Ja Valkeelle on ehdottomasti annettava tilaisuus puolustautua syytteitä vastaan.

Mutta siitä ei pääse mihinkään, että vaikka Valkee olisikin toiminut hyvässä uskossa ja ilman tarkoitusta johtaa harhaan, on ollut alusta asti täysin selvää, että korvavalolaitteen markkinointi ilman pitäviä tuloksia tehosta ja mahdollisista haittavaikutuksista on ollut vähintäänkin arveluttavaa.

Itse olen kyllä valitettavasti varsin vakuuttunut siitä, että korvavalosta tuskin kuullaan enää muutaman vuoden päästä mitään.

 

 

 

Kommentit

Oulu – Suomen huuhaapääkaupunki? — 1 kommentti

  1. Aiheesta lisää: Skepsiksen Huuhaa Valkee Oy:lle | Kauaskatsoja