Savossa poltetaan vettä

Andrea Rossin italialainen lämmitin ei ole ainoa keksintö, joka piankin ratkaisee maailman energiakriisin. Savossa osataan nimittäin tehdä vedestä palavaa, näin kertoo Yle.fi nettisivut:

”Polttolaitoksen perusperiaatteena on saada vedestä energiaa, irrottamalla siitä vetyä. ”

Aivan kuten Rossilla, reaktioon näyttäisi osallistuvan (*nielaus*) salainen katalyytti! Hyötysuhde uudella polttolaituksella kolkuttelee 100% tai jopa hieman yli.

hyötykaasugeneraattori+hakepoltin

Kuva YLE: Timo Heikura

Mielenkiintoista. Laitteen ideoija Timo Heimonen taitaa yrittää tosissaan päästä ikiliikkujan keksijöiden kunniakkaaseen seuraan.

– Tähän asti on yleensä tarkasteltu näitä polttolaitoksia sillä tavalla, että se energia tulee vain puun poltosta. Tässä hakkeesta saadaan tietty energia, mutta tätä prosessia ei tehdä varsinaisesti hakkeella. Hakkeesta otetaan vain energia, jolla saadaan katalyyttien avulla madallettua kynnystä, jolla vesi saadaan hajotettua ja vetyä irti. Sitä kautta on päästy aivan uskomattomiin tuloksiin, toteaa Heimonen.

Ikilliikujan keksijöille on yhteistä se, että fysiikan säilymislait eivät ole heille tuttuja. Ne eivät olleet myöskään tuttuja hankasalmelaiselle Mikko Mikonpoika Minkkiselle (1858-1930), jonka härpäkettä säilytetään Kansallismuseosta. Laitteesta on rakennettu kaksoiskappele 1990 luvulla:

Sanotaan, että yrittänyttä ei laiteta. Ikiliikkujan keksijän tie voi tässä suhteessa kuitenkin osoittautua tavanomaista kivisemmäksi, fysiikan lakeja ei nimittäin kovin helposti muuteta pelkällä positiivisella ajattelulla.

Yle.fi artikkeli:

Aiheesta uutisoi myös ”laatujulkaisu” Verkkomedia:


Kommentit

Savossa poltetaan vettä — 4 kommenttia

 1. Ehkä kysymyksessä on vaan toimittajan onneton fysiikan ymmärrys ja tuntemsu ja itse tekniikka toisi ihan järjellisen hyötysuhteen parannuksen hakepolttoon?

  Uutinen oli kyllä täynnä karkeita virheitä, noin peruskoulufysiikan pohjalta. Ensimmäisenä hyötysuhteen väittäminen 100%:ksi kun otetaan huomioon vain yksi useista polttoainevirroista (hake). Jos poltetaan sekaisin esim. haketta ja kivihiiltä ja lasketaan inputtina vain pienemmän jakeen energia, niin saadaanhan sillä tapaa vaikuttavia lukuja. Ne vaan on väärin. Toinen huomion arvoinen asia oli kasvihuonekaasujen poistuminen savukaasujen pesussa. Tekniikalle, jolla saa pestyä CO2:n pois savukaasuista olisi maailmalla kysyntää… Tiedotustilaisuuden tarkempaa infoa odotellessa.

  • Toimittaja on ymmärtänyt aivan varmasti kaiken väärin.
   😀 Epäilen silti vahvasti hankkeen vallankumouksellisuutta.

 2. Keksinnöstä lisää vaikkapa täällä:

  http://www.maaseutu.fi/attachments/5tFNi85HE/maaseutugaala_su.pdf

  ”Turostin, puuperäisen biomassan kaasunjalostus”

  sivu 18.

  Vedyn erottaminen vedestä reaktiolla C + H2O = H2 + CO ei liene mitenkään uusi asia [1]. Se, miten se auttaa saamaan hakkeesta enemmän energiaa jää ainakin minulle epäselväksi. Minun tuntemieni fysiikan lakien mukaan vedyn irrottaminen vedestä vie ainakin saman verran energiaa, kuin prosessissa luodun vedyn polttaminen tuottaa (riippumatta erottamiseen käytettävästä tekniikasta).

  Jos tämän avulla jotenkin voidaan parentaa polttoprosessin hyötysuhdetta, niin siitä en osaa sanoa mitään. Epäilen kuitenkin.

  Pseudoskeptikon ennuste on kuitenkin, jällen kerran, tyly: tämäkin ”mullistava” keksintö ruostuu ja unohtuu historian romukoppaan.

  [1]
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Water_gas

 3. Aiheesta lisää: Savolaisen ikiliikkujan paluu | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *