Higgsin bosoni viuhahti?

Onko Higgsin bosoni viuhahtanut CERN:n ilmaisimissa? Vielä on aivan liian aikaista sanoa, onko tämä piileskelevä standardimallin ennustama hiukkanen löydetty, mutta alustavat tulokset ovat mielenkiintoisia:

http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2011/PR25.11E.html

Löytyessään Higgsin bosoni vahvistaisi jo 60-luvun alussa esitetyn hiukkasfysiikan standardimallin oikeellisuuden. Mutta ehkä Higgssin hiukkasesta opitaan samalla myös jotain uutta, mitä malli ei ole ennustanut. Tallainen uusi tieto saattaa olla tie uuteen fysiikkaan.

Myös tieto siitä, että Higgsin bosonia ei ole olemassa, olisi vastaavanlainen tienavaaja. Epäilemättä hiukkasfyysikot elävät jännittäviä aikoja. Jännittäähän tässä vähän minuakin.

Uutisesta suomeksi:

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/118625-nyt-tuli-odotettu-tieto-jattikiihdytin-loysi-mullistavia-%E2%80%9Dpilkahduksia%E2%80%9D

http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkijat+entist%C3%A4+l%C3%A4hemp%C3%A4n%C3%A4+Higgsin+bosonin+l%C3%B6yt%C3%A4mist%C3%A4/a1305551295135


Kommentit

Higgsin bosoni viuhahti? — 2 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen löytö. Luulen maallikkona tosin että Higgsin bosonin löytymynen sinänsä ei vielä ratkaisisi yhtenäisteoriaa (perusvuorovaikutusvoimia yhdistävä), varsinkin kun valoa nopeampaakin asiaa on jo löytynyt.
    Jotain perustavanlaatuista luultavasti vielä puuttuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *