Kvanttitietokone askeleen lähempänä?

Miten tavallinen tietokone toimii, sitäkään harva käyttäjä tulee ajatelleeksi, saatikka sitten, että uhraisi ajatustakaan kvanttitietokoneen toimintaperiaattelle.

Kvanttilaskentaa ehdotti aikoinaan jo suosikkifyysikkoni Richard Feynman. Feynman ei ennättänyt nähdä henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn ja tietoverkkojen räjähdystä, sillä hän kuoli vuonna 1988.

Kvanttitietokoneen toiminnnasta on oikeastaan aika vaikea kertoa mitään ilman kvanttimekaniikan matemaattisia malleja. Mutta jos otan tässä ihan oman vapauden maalailla yltiöpopulaareja kuvia, niin kvanttitietokone on sellainen härpäke, joka laskee samalla tavalla kuin alkeishiukkasmaailma laskee: se laskee läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot samalla kertaa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa, onkin toinen asia. Tiedetään varmasti, että kvanttitietokone on ylivoimainen joissakin laskentatehtävissä, kuten salausalgoritmien purkamisessa, mutta ei ole varmuutta siitä, pystytäänkö samalla periaatteella tekemään yleiskäyttöinen tietokone, joka on tavallista ”kompuutteria” tehokkaampi tai muuten parempi.

Oli miten oli, niin nyt uutisten mukaan on Bristolin yliopistossa kuulemma kehitetty ohjelmoitava kahden qubitin kvanttisiru, joka on kyllin pieni ja käytännöllinen käytettäväksi oikeassa tietokoneessa.

http://www.extremetech.com/extreme/108573-worlds-first-programmable-quantum-photonic-chip

Se, mitä tällaisella sirulla tiedetään tällä hetkellä voitavan laskea ei ole niin mielenkiintoista kuin ajatus siitä, mitä vastaavat sirut osaavat ehkä tehdä 20 vuoden kuluttua.

Ihmiskunnan tulevaisuus on mielenkiintoisempi kuin koskaan. Jo tämän takia kannattaa kitua tällä kivenlohkareella vielä muutama vuosi lisää.

 

 


Kommentit

Kvanttitietokone askeleen lähempänä? — 3 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Google kvantittuu | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *