Elinkelpoinen eksoplaneetta löytynyt?

Nasa ilmoitti toissapäivänä, että Kepler-tutkimusryhmän planeettakandidaatti Kepler-22b on varmistettu. Kyseessä on mielenkiintoinen eksoplaneetta, joka kiertää keltaista kääpiötähteä 600 valovuoden etäisyydellä maasta. Keppler-22b on mielenkiintoinen erityisesti sen takia, että sen  pintalämpötila ja etäisyys emotähdestä ovat sellaisia, että siellä voisi mahdollisesti olla nestemäistä vettä ja siten myös elämää.

Kuva Nasa: Artist's conception illustrates Kepler-22b

Onko maan ulkopuolisen elämän löytyminen lähempänä? Tuskin, sillä vielä ei ole tiedossa minkälainen möykky Kepler-22b on ja mistä se koostuu, onko sillä ilmakehään jne. Havainto on kuitenkin merkittävä, koska se antaa luvan olettaa, että vastaavanlaisia planeettoja on linnunradassa paljon, eikä maapallo ole ainutlaatuinen paikka edes lähilinnunradassa, saatikka sitten koko maailmankaikkeudessa.

Kepler on myös löytänyt kymmenkunta maan kokoista planeettakandidaattia, jotka myös sijaitsevat elinkelpoisella vyöhykkeellä, eli sopivalla etäisyydellä emotähdestään.  Lisää havaintoja kuitenkin tarvitaan ennenkuin näistä voidaan olla varmoja, mutta tuskin on mitään epäilystä siitä, etteikö maankaltaisia planeettoja löydy lisää lähitulevaisuudessa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *