Ojennus

Minua on ojennettu.

Olenpahan saanut muutamankin sähköpostin, joissa moititaan asennettani Markku Myllykankaan ja Esko Länsimiehen aloittamaan Aamulehden uskonsotaan. Erityisesti olen joutunut ajattelemaan asiaa, jonka toi esille suuresti arvostamani henkilö, jonka sähköpostista lainaan tähän kappaleen:

En ole aikoihin lukenut blogiasi, mutta tänään huomasin sinun kirjoittaneen Myllykankaan ym. artikkelista. Olin aiemmin lukenut tuon Aamulehden artikkelin ja repäissyt perperini. Myllykangashan esiintyy julkisuudessa ahkerasti ja kiinnittää huomiota tärkeisiin seikkoihin, mutta välillä ampuu yli: lääkärit ovat usein ihmeissään, kun sosiologi neuvoo miten pitäisi hoitaa sairauksia. Ja aika ajoin yksi ja toinenkin kirjoittaa, että teologia pitäisi poistaa yliopistosta. Yleensä tuollaisissa kirjoituksissa paistaa asiantuntemattomuus kuten tässäkin. Jos teologia suomalaisissa yliopistoissa ei ole tiedettä, niin silloin ei historia, biologia, fysiikkakaan… Mutta tällaiset väitteethän ovat uskon asioita, juuri sitä mitä olevinaan kritisoidaan. Ja millaistahan pappien toiminta ja tietämys maailmanmenosta olisi, jos heillä ei olisi yliopistokoulutusta?

En ole kysynyt lainaukselle lupaa, koska pelkäsin kieltävää vastausta, joten tällä mennään. Otan jatko-ojennukset tyynesti vastaan.

Vihaan väärässä olemista, mutta en toki halua itse syyllistyä halveksimaani denialismiin. Eihän teologian opetus yliopistoissa ole minulta pois. Opetetaan siellä paljon muutakin, mistä minä en mitään ymmärrä ja jonka tärkeys jää minulle ikuiseksi arvoitukseksi.

Mutta alkää unohtako, että täällä hutkitaan tutkimatta. Miltä muka savolainen agnostismi kuulostaisi pseudoskeptikon blogissa: ”Suattaapahan tuo ollaakiin, vuan suattaapaha tuo olla olemattakkii.”

Mitäpähän?

Lisää aiheesta:

http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/cam-joen_sillalta/515/kahdenlaista_teologiaa

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194706841348/artikkeli/puheenaihe+uskontoja+pitaa+tutkia.html

 —

http://kauas.asentopaikka.fi/2011/11/22/liity-kirkkoon/

Kommentit

Ojennus — 4 kommenttia

 1. Voinhan miekin nyt tunnustaa lukeneeni taannoisen pappiskoulutuskirjoituksesi, mutten sitten ilennyt kommentoida, koska taustatietoni ovat heikonlaiset. Sitä vaan jäin pohtimaan, että millainen merkitys kiinnostuksella teologiaa kohtaan on mahtanut olla yliopistojen synnyssä. Olihan kirkolla taannoin kuitenkin aika merkittävä rooli kansansivistäjänä. Pseudoskeptikko saa toki vapaasti kyseenalaistaa kirkon motiivit noissa puuhissa. Tietääkseni ensimmäiset Suomessakin julkaistut tekstit olivat kuitenkin teologisia.

  • Yliopistot perustettiin pappien kouluttamista varten.

   Perinteet kunniaan. Ehkä olisi hyvä, että fysikaalisten tieteiden koulutusohjelmassakin aloitettaisiin paracelsuksen alkemiasta, ennenkuin suinpäin rynnätään fysiikan peruskurssi ykköseen.

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Paracelsus

   • Itse asiassa en minä sinua ojentanut, vaan muistutin Myllykankaan ja Länsimiehen virheellisistä käsityksistä teologiasta. Sanottakoon vielä kerran selvästi: teologia (siis yliopistoissa harjoitettavana tieteenä) ei kertakaikkiaan tutki mitään reaalimaailman ulkopuolista vaan ihmisten uskoa ja uskontoa, siis reaalimaailman asioita!

 2. Tuli de’ja vu:
  ”Jos teologia suomalaisissa yliopistoissa ei ole tiedettä, niin silloin ei historia, biologia, fysiikkakaan… Mutta tällaiset väitteethän ovat uskon asioita….”

  Täsmälleen samaa argumentointia käytetään kun puolustellaan pakkoruotsia kouluissa. Sanotaan että miksi pakkomatematiikka, pakkohistoria…

  Ihminen, joka omaa vanhan kunnon talonpoikaisjärjen ilman mitään ismejä tai intohimoja, ei voi kuin ihmetellä ja nauraa kaikenlaisille uskomuksille kuten teologian opetus yliopistossa tahi järjetön ruotsintuputtaminen.