Suoraa puhetta uskonnosta

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas ja kliinisen fysiologian professori (emeritus) Esko Länsimies ruotivat Aamulehden kirjoituksessaan yliopistojen pappiskoulutusta varsin suorasukaisella tavalla.

On käsittämätöntä, että tiedeyliopistot (Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot) edistävät tieteen häpäisyä sekaantumalla teologian opetukseen ja pappien koulutukseen. Teologian opetus ei kuulu yhteiskunnan ylläpitämiin tiedeyliopistoihin. Uskonnolliset yhteisöt kouluttakoot pappinsa itse omissa pappisseminaareissaan – omalla kustannuksellaan.

Vaikken uskokaan, että mielen viruksesta nimeltä uskonto päästäisiin eroon koskaan, on aina virkistävää kun joku vaikutusvaltainen taho uskaltaa sanoa asiat suoraan, ilman sarvia ja hampaita. Sekin on huomionarvoista, että elämme maailmassa jossa tällaisen asian voi sanoa ja julkaista.

Ehkä jotain kehitystä on sittenkin tapahtunut, ainakin joiltain osin, mutta vielä on pitkä matka siihen, mitä minä pidän uskontojen osalta kaikkein tärkeimpänä päämääränä: uskontojen yhteiskunnallisen vaikutusvallan täydellistä poistamista.

Kenenkään henkilökohtaista uskoa tai uskonnonharjoittamista vastaan minulla ei ole mitään sanomista niin kauan, kuin se pidetään poissa yhteisestä  päätöksenteosta ja kustannetaan täysin uskonnollisten yhteisöjen jäsenten omilla rahoilla.

Päiväuni? Ehkä niin, koska miljoonat kirkollisverojaan maksavat tapakristityt pitävät Suomessakin huolen siitä, että virus elää ja voi hyvin ja ikivanhan satukirjan ihmeellinen vaikutusvalta pysyy.

Tulikin mieleen, että Kari Enqvistin kirja Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat (WSOY 2009), on jäänyt minulta totaalisesti unholaan ja lukematta. Tämä on sikälikin kummaa, koska jos oikein muistan, löytyy se minulta jostain tuolta kirjahyllyn kätköistä.

Tämä laiminlyönti on korjattava välittömästi.

 


Kommentit

Suoraa puhetta uskonnosta — 2 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Liity kirkkoon | Kauaskatsoja

  2. Aiheesta lisää: Ojennus | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *