Valkee joulu

Valkee Oy on tänään julkaissut lehdistötiedotteen, joka näyttää levinneen lähes kaikkiin nettimedioihin. Tiedotteessa kerrotaan muun muassa seuraavaa:

”Syksyn aikana suomalaisessa kirkasvalohoitotutkimuksessa on otettu huomattavia askeleita: Elokuussa Oulun yliopiston tutkimusryhmä julkaisi ensimmäisenä maailmassa ihmisaivojen valovasteellisten solujen olemassaolon hyvinvoinnin kannalta keskeisissä aivojen osissa. ”Nyt esiteltävän ensimmäisen kliinisen tutkimuksen mukaan 92 % tutkimuspotilaista saavutti neljän tutkimusviikon aikana täyden remission eli masennuksen elpymävaiheen yleisesti kliinisissä tutkimuksissa käytetyllä Beckin 21-osioisella depressio-oirekyselymittarilla itse arvioituna. Oireita mitattiin myös psykiatrin haastatteluun perustuvalla Hamiltonin 17-osioisella depressio-oirekyselymittarilla, jonka perusteella myös objektiivisesti arvioituna 77 % tutkimuspotilaista saavutti täyden remission”, kertoo kliinisiä tutkimuksia johtanut professori Markku Timonen Oulun yliopiston terveystieteiden laitokselta. Täydeksi remissioksi tulkittiin oiremittaristoissa BDI-21<= 7 ja HAMD-17 <= 7.

Toisessa, satunnaistetussa tutkimuksessa osoitettiin, että hyvinkin pienillä määrillä suoraan aivojen valovasteellisille alueille suunnattua kirkasvalohoitoa saadaan merkittäviä ja tavanomaisen kirkasvalon tasoisia hoitovasteita aamuaikaan annettuna hoitona. Tutkimuksissa annettiin kaamosmasennuspotilaille 1-9 lumenin kirkasvalohoitoa korvakäytävään kerran päivässä 8-12 minuutin ajan.”

Enhän minä tuosta ymmärrä enempää kuin sika limpusta, mutta se kuulostaa rohkaisevalta. Siltikin sisäinen pseudoskeptikkoni kitisee, että tuohan on vain Valkeen lehdistötiedote ja vieläpä julkaistu sopivasti joulumyynnin alkajaisiksi. Sen lisäksi tutkimusta kommentoiva ylilääkäri Takala kuuluu Valkeen sisäpiiriin.

No, mikäs siinä, jäädään odottamaan luvattuja tarkempia tietoa tuosta satunnaistetusta tutkimuksesta. Toivon kuitenkin vielä tässä vaiheessa, että kukaan ei osta minulle Valkeen välpäkettä joululahjaksi. Jos joku välttämättä haluaa sijoittaa minun kaamosmasennukseni hoitoon noin 180 Euroopan Unionin osanottokuponkia, niin voisi ostaa minulle vaikkapa uuden 4 vuodenajan retkipatjan.

Kaamosmasennuspotilaita hoitava johtava psykologi Aku Kopakkala on myös hieman epäilevällä kannalla Hän muistuttaa, että korvavalon mahdollisista haittavaikutuksista ei vielä tiedetä juuri mitään.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tutkimus-korvavalo-tehokas-kaamosmasennuksen-hoidossa/917855

Plasebolääkityksen tiedetään helpottavan masennusoireita monilla potilailla, mutta entä jos Valkeen härpäke toimii muutakin kuin plasebona, mitä sitten? Taidan pysyä välpästä kaukana ja antaa muiden toimia koekaniineina mahdollisten haittavaikutustenkin suhteen.

Kipristelen tämän kaamoksen taas ihan päivä kerrallaan.


 

 

 

Kommentit

Valkee joulu — 2 kommenttia

 1. Onpa välppä näyttävästi tuotteistettu. Korvavalo on niin kreisi idea, että nopeat omaksujat ovat vaarassa ajaa miinaan. Niin tai näin, naamakirjassa keksinnöllä on reilu pari tuhatta laikkaajaa, jotka pistänevät keveästi narikan avainluvut uusiksi.
  Yrityksen nimi: Valkee Oy
  Tilivuosi: 2009
  Liikevaihto: 7000
  Lisätietoja yrityksestä:
  http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/valkee+oy/20995754

 2. Aiheesta lisää: Kärpät täpinöissä – korvavalo ei pelkkää lumetta? | Kauaskatsoja