Huolestuttavaa sunnuntailukemista

Epäröin aina kun puutun ilmastonmuutoskeskusteluun, eikä tämäkään kerta ole poikkeus. Osa minusta haluasi pysyä tästä aiheesta mahdollisimman kaukana; en ole asiantuntija eivätkä todella vakavat aiheet sovi blogini pseudoskeptiseen hömppäasenteeseen. Tärkein syy epäröintiin on se, että ilmastoasioita pohtiessa masentuu sataprosenttisen varmasti, joka kerta.

Tämän tarpeettoman aasinsillan kautta on kuitenkin pakko käydä käsiksi itse asiaan. Polar Science Center seuraa pohjoisen merijään määrän muutoksia.Trendi viimeisen 30 vuoden ajan on ollut huolestuttava.

Arktinen merijää on vähentynyt noin 1000 kuutiokilometriä vuodessa ja suunta jatkuu. Tai oikeammin sulaminen näyttää nopeutuvan ja trendi onkin yhteensopiva exponentiaalista sulamista ennustavien tietokonemallien kanssa, kuten esimerkiksi Barry Brook kirjoittaa Brave New Climate blogissaan.

Mikäli tämä malli pitää paikkansa ja trendi jatkuu samana, sulaa  pohjoinen merijää kokonaan viimeistään kesäksi 2020.

Samaan aikaan maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt kasvoivat 6% vuonna 2010

Näiden faktojen nojalla on vaikea ymmärtää sekä ilmastodenialisteja (mitään ei tapahdu!) että niitä, jotka väittävät ilmastonmuutoksen olevan hallittavissa pelkästään uudistuviin energianlähteisiin siirtymällä. Se ei ole: aika ei yksinkertaisesti riitä.

Kun ydinenergiaa ajetaan alas monissa maissa Fukushiman onnettomuuden jälkimainigeissa, minä näen vain vähän tai en ollenkaan syytä toiveikkuudelle. Maailma tulee muuttumaan ihmisen kannalta peruuttamattomasti, emmekä me voi sille yhtään mitään.

 

 

Kommentointi suljettu.