Karppausterrori

Karppausota alkaa jo vähitellen sylettämään. Mistä tässä kaikessa on oikein kyse? Mihin kukaan voi luottaa, kun media on täynnä ristiriitaista tietoa?

Karppaussota muistuttaa hyvin paljon ilmastonmuutoskeskustelua: siinä verkko- ja sosiaalinen media haastaa asiantuntijat. Asiantuntijat ja tutkijat eivät toisaalta halua usein lainkaan osallistua, kuten Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm sanoo Uuden Suomen uutisessa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117299-professori-valttaa-karppausvaittelya-%E2%80%9Dpsyyke-ei-kestaisi%E2%80%9D

Minkä tahansa ruokavalion ehdoton suositteleminen yhtäläisesti kaikille ilman perusteellista näyttöä on huuhaata. On itsestään selvää, että pastan ja pullan mussuttaminen ei ole terveellistä ja kasvisten lisääminen on hyvä asia.

Mutta kun aletaan puhumaan hiilareista saatavan energian korvaamisesta pääasiassa proteiineilla ja rasvalla, mennään nimenomaan alueelle, josta ei ole olemassa pitkäaikaista näyttöä.

Karppaus toimii kyllä laihduttamiseen, olen sitä kokeillut, mutta niin toimii mikä tahansa ruokavalio, jossa syöt vähemmän kuin kulutat. Länsimaissa suurin ongelma on nimittäin se, että ruokaa syödään liikaa, olipa se sitten mitä hyvänsä.

Puhtaan huuhaan puolelle mennään sitten komeasti näissä uskonnoksi muuttuneissa karppauslahkoissa joissa anttiheikkilät kaitsevat opetuslapsiaan.

Kuva: Avlxyz / Creative Commons

Kommentointi suljettu.