Vaihtoehtojournalismin vainoharhainen maailmankuva

Erään keskustelupalstan kautta törmäsin jälleen kysymykseen vaihtoehtoisesta journalismista,  ehkä on taas aika ottaa aihe esille.

Johanna Vehkoo on kirjoittanut kirjan ”Painokoneet seis!”. En ole kirjaa vielä lukenut, mutta aion siihen tämän syksyn mittaan tutustua. Helsingin sanomien arvostelun mukaan Vehkoon kirja on hätähuuto laatujournalismin puolesta:

”Vehkoo väittää ja perustelee uskottavasti, miksi laatumedioiden kannattaa yrittää olla laatumedioita myös rahavirtojen pienentyessä. Kirjoittajan toimittajatausta tekee kirjasta sujuvaa luettavaa: se ei saarnaa vaan tekee perusteltuja toteamuksia. ”

Kuulostaa hyvältä ja olen kirjaa lukematta samaa mieltä. Monesti olen surullisena todennut, että myös yleisesti laadukkaina pidetyt julkaisut, Helsingin Sanomat mukaanlukien, on tänä hektisenä nettiaikana siirtymässä lööppijournalismin suuntaan.

Näin nettiaikana journalismin kentälle pyrkivät myös harrastelijoiden voimin tehdyt julkaisut, kuten vaikkapa aiemmin voimakkaasti kritisoimani Magneettimedia. Vaikka onkin erään tavaratalon äänenkannattaja, se julkaisee pseudotieteellisiä artikkeleita, jotka on kirjoittettu siten, että asiaa tuntematon saattaa kuvitella niiden edustavan esimerkiksi oikeaa lääketieteellistä tietoa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Magneettimedia on erikoistunut esimerkiksi homeopatiaan ja rokotuskritiikkiin.

Tavalliselle ihmiselle on todella vaikea erottaa tälla tavalla tarjottua humpuukia varteenotettavasta tiedosta. Jos kyse olisi horoskooppien tapaisesta vaarattomasta hömpästä, en olisi huolestunut. Mutta kun tarjotaan vaihtoehtoista hoitoa esimerkiksi syöpää sairastaville, on perusteltua alkaa kyselemään näiden julkaisujen kirjoittajien ja kustantajien moraalin perään.

Kysymys on tämä: Ovatko vaihtoehtojulkaisut, kuten Verkkomedia ja Magneettimedia, valmiita ottamaan vastuun levittämästään harhaisesta maailmankuvasta ja sen mahdollisista vakavistakin seurauksista?

http://www.verkkomedia.org/
http://www.magneettimedia.com/

http://kauas.asentopaikka.fi/2011/03/26/vierailu-vaihtoehtoisessa-todellisuudessa/
http://kauas.asentopaikka.fi/2011/01/16/raha-ei-haise/
http://kauas.asentopaikka.fi/2010/12/29/magneettimedia-horhoilya-homeopatiaa-ja-salalittoja/

 —

Ettei kenellekään jäisi epäselväksi: tämä blogin kirjoittaja ei väitä edustavansa, eikä edusta journalismia. Blogin teemana on puhtaasti puskista huutelu.

Vehkoon kirja on tilauksessa.

Kommentit

Vaihtoehtojournalismin vainoharhainen maailmankuva — 4 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Huuhaa-palkinto tavarataloketju Kärkkäiselle | Kauaskatsoja

  2. No varmasti kaikki valtamedian ulkopuolinen tieto on vainoharhaa jos on mieleltään heikko ja uskoo ainoastaan valmiiksi pureskeltuun tietoon. OMIEN johtopäätösten teko vaatisikin jo itsenäisiä aivosoluja. ”Bääbää” sanoo lammas kun laumassa kävelee…