Jotain vikaa VHH-keskustelussa

Muutamia vuosia sitten olin huolestunut painoni noususta; syytäkin oli, sillä kiloja oli tullut viitisentoista kymmenen vuoden aikana. Niinhän se ihmisen keho muuttuu, mutta en tuntenut enää oloani mukavaksi. Kengännauhojenkin solmiminen oli epämiellyttävää.

Halusin laihduttaa, mutta miten? Laiskana ihmisenä olisin halunnut jonkun helpon tie, siksi kiinnostuin ns. Atkinsin dieetistä, joka näytti sopivan lihansyöjälle kuin jalka paskaan. Lisäksi olin erittäin kiinnostunut sen mekanismista: voisiko se toimia?

Vietin siis kolmatta kuukautta ketoosissa syöden läskiä ja kananmunia ja ihme ja kumma: paino putosi, mutta vain muutaman kilon. Ruokavalio on kuitenkin melko hurja, enkä raatsinut tieteenkään nimissä rääkätä elimistöäni enempää ja armahdin itseni. Kun sitten palasin pikkuhiljaa entiseen ruokavalioon, kilot tulivat kaikki takaisin.

Sitten tein toisenlaisen muutoksen. Jätin työpaikkaruokailussa erillisen salaattilautasen pois ja täytin lautasesta 3/4 salaatilla ja vihanneksilla. Perunaa ja riisiä vain lusikallinen, ei valkeaa leipää vaan aina ruista. Sen lisäksi tein periaatepäätöksen, että syön aina kalaa kun se on vaihtoehtona. Liikuin säännöllisesti, mutta ei kovin raskasta liikuntaa.

Paino putosi 6 kiloa (87:stä 81:een) ja pudotus on ollut pysyvä (verrattuna 4 vuoden takaiseen tilanteeseen). Kengännauhoja solmiessa ei tarvitse enää ähkiä ja olen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen (81 kiloa, 180 cm).

Mitä mieltä olen VHH-dieetistä? Olen sitä mieltä, että enimmäkseen mitkä tahansa tiukat painonpudotusdieetit ovat huuhaata.  Tietenkin on aivan selvää, että vaaleat viljat ja sokerit eivät ole suurina määrinä terveellisiä. Tämä on tiedetty vuosikymmeniä, ei se ole VHH-hullutuksen aikana keksittyä.

Mitä vaikutuksia toivot dieetiltä? Laihtumista vai muita terveysvaikutuksia? Laihtuminen on yksinkertaista, tarvitsee vain kuluttaa enemmän kuin syö. Ei siihen tarvita mitään muuta, se on alkeisfysiikkaa.

Miten dieetti vaikuttaa terveyteesi kokonaisuutena, on paljon monimutkaisempi asia. Ja lisää tutkimuksia odotellessa, luulo ei ole tiedon väärti! Tämähän ei lopultakaan ole mitään parapsykologiaa, vaan asia jota oikeasti voidaan tutkia. Olkoonkin, että aikaa palaa.

Silti, odotellaanpas ihan rauhassa, lapset, eikä keikuteta sitä venettä.

Minua häritsee tavattomasti, kun joku puhuu parantavista ravintoainesta, olipa kyse sitten pakurikäävästä tai kirnuvoista. Esimerkiksi Taija Sompin uutuuskirja Parantavat rasvat nostaa selkäkarvani pystyyn ja ylikuormittaa huuhaa-detektorini.

http://umami.fi/etusivun-paajuttu/news/116779

Lääke- ja ruokateollisuuden salaliittoja, uskomatonta! Professori Matti Uusitupa ei kuitenkaan ole Somppien kanssa samaa mieltä.

http://www.iltalehti.fi/terveys/201109150130758_tr.shtml

”Somppien mukaan VHH-dieetin ansiosta muun muassa migreeni, akne, krooninen väsymys, ykkös- ja kakkostyypin diabetes ja rytmihäiriö helpottuvat tai muuttuvat kokonaan oireettomiksi. Myös yöunen laatu paranee, korkea verenpaine laskee, paino putoaa, potenssiongelmat vähenevät, PMS- ja vaihevuosioireet helpottuvat. Osteoporoosi- ja kolesterolilääkkeet voidaan jopa jättää kokonaan pois, samoin kipulääkkeet.”

Toivon, ettei esimerkiksi kovin moni diabeetikko ota tätä tosissaan. Mitäs minä tästä tiedän, mutta olisi mukava kurkistaa aikakoneella 50 vuoden päähän: mitä silloin ajatellaan nykyisestä ravitsemuskeskustelusta. Olipa oikeassa kuka tahansa, niin tämähän on ihan naurettavaa!

Ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien kuluessa käyttämään ympäristöstä löytyviä ravintoaineita, mitä nyt on kulloinkin ollut tarjolla. Evoluutio on muokannut ihmisestä sopeutuvan, mutta se ei ole tehnyt meistä identtisiä. Uskallan ihan vakavalla naamalla olla Professori Uusituvan kanssa samaa mieltä siitä, että paras ruokavalio ihmiselle on yksilöllinen ruokavalio.

VHH:ssa on kohdallaan se, minkä jo P-Karjala projektikin tiesi: nopeat hiilarit ovat tolkuttomasti syötynä vaarallisia. Mutta nykyajan ainoa oikea ongelma on, että länsimaisella ihmisellä on aivan liikaa ruokaa. Jopa niin paljon, että siitä on vara syödä itsensä kuoliaaksi ja sitä ennen vielä valittaa siitä!

Minen ilkeä. Aion syödä kaikkea mitä huvittaa, mutta vähemmän.


Kommentit

Jotain vikaa VHH-keskustelussa — 3 kommenttia

  1. se on se hormooni tasapaino mikä ihmisiä lihottaa ja pistää sekasin. katsoppa antti heikkilän haastattelu studio55. Uusituvan sydänliitto on lääketehtaan omistuksessa tms.. haha.. usko vaan sitä sit. raha puhuu kuule

  2. Aiheesta lisää: Karppausterrori | Kauaskatsoja

  3. Aiheesta lisää: Outoa terveydenhuoltoa | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *