Epätodessa eläjät

Ihmisellä on luontainen tarve uskoa ilman todisteita. Nykykäsityksen mukaan se on saattanut syntyä evoluution tuotteena, koska sellaisesta höpöydestä on ihmiselle hyötyä. Nykyihminen osaa halutessaan oppia epäilemään, myös synnynnäistä taipumustaan vastaan.

Ihmisluonteseen kuuluu toinenkin piirre, jonka synty voi olla vähän samanlainen. Se on tosiasioiden kieltäminen eli denialismi. Denialismi voi olla suunnitelmallista tai tarkoitushakuista, mutta usein se on epämiellyttävien tosiasioden pelkurimaista ja narsistista kieltämistä.

Tässä merkityksessä denialismi on ns. pseudoskeptismin synonyymi. Psedoskeptismille on ominaista, että mikään määrä todisteita ei saa pseudoskeptikkoa muuttamaan kantaansa, joka on etukäteen päätetty ja muuttumaton. [1]

Monilta osin denialismilla on hyvin samanlaisia piirteitä, kuin fundamentaalisilla uskonnoilla.

Ilmastodenialismi on eräänlainen suunnitelmallisen ja pelkurimaisen denialismin yhdistelmä, jossa ilmastoepäilyn sylttytehdas sepittää valheita ja pöljät katuepäilijät ja teiniangstiset oikeintietäjät toistavat niitä papukaijan lailla, koska haluavat niihin uskoa.

Tieteentekijät eivät ole halukkaita osallistumaan tähän keskusteluun, eikä se ole ihme. Ilmastodenialistin kanssa keskusteleminen on yhtä mahdotonta kuin kreationistin, ufointoilijan, historiarevisionistin tai vaihtoehtolääkitykseen hurahtaneen kanssa.

[1] http://rationalwiki.org/wiki/Pseudoskepticism


Kommentit

Epätodessa eläjät — 5 kommenttia

  1. Luullakseni ”kantoihinnsa lukkiutunut” voi pystyä muuttamaan katsantoaan henkisen romahduksen tai pitkällisen terapian kautta. Nämä ovat kuitenkin yksittäistapauksia, eivätkä ole ikävä kyllä mahdollisia suurten joukkojen, kuten uskontokuntien, kohdalla.

  2. Kantoihin lukkiutuminen vaanii meitä kaikia. Itse asiassa olen varma, että olemme jo kaikki sen uhreja.

    Henkistä romahdusta odotellen.

  3. Aiheesta lisää: Huolestuttavaa sunnuntailukemista | Kauaskatsoja

  4. Aiheesta lisää: Denialisti keitti soppaa – vanhoista jämistä | Kauaskatsoja

  5. Aiheesta lisää: Todellisuuden viholliset | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *