Kännykkäsäteily tulee ja tappaa

Matkapuhelinten säteily on jälleen uutisotsikoissa.

Tietokonelehti julkaisee kritiikittä uutisen sveitsiläisen Daniel Favren alustavista tutkimuksista kännykkäsäteilyn vaikutuksesta mehiläisiin.

Tietokone.fi: ”Kännykät tuhoavat ehkä mehiläisiä, sotkevat ravintoketjua

Favren tutkimuksissa näyttäsi siltä, että kännykkäsäteily aiheuttaa mehiläisissä pesän hylkäämiseen viittaavaa käytöstä. Mutta asiassa on pieni mutta ja se on tämä:

”Kokeita ei jatkettu niin pitkään, että pesän hylkääminen olisi nähty. Favren mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen.”

En ota kantaa siihen, mitä kännykät mahdollisesti tekevät mehiläisille, koska en ole siihen pätevä. Mutta kysyn sitä, miksi tämä alustava sveitsiläistutkimus ansaitsee tulla julkaistuksi, ennenkuin se on vertaisarvioitu ja toistettu asianmukaisella tavalla.

Paha kännykkä!

Nettilehti Uuden Suomen mukaan Euroopan neuvosto on päätynyt kovasanaiseen lausumaan koskien elektronisten laitteiden sähkömagneettista säteilyä.

”Euroopan neuvosto vaatii, että sen jäsenmaiden tulisi kieltää kännyköiden ja langattomien verkkojen käyttö kaikissa kouluissa ja luokkahuoneissa.”

Hieman huolestuttavaa, että Euroopan neuvosto päätyy tällaiseen lausumaan, vaikka mitään pitäviä todisteita kännykkäsäteilyn haitallisuudesta ei vielä ole. Jälleen kerran, minä en tiedä tästä asiasta mitään, mutta Euroopan neuvoston etunoja vaikuttaa panikoinnilta:

”Jos pitäviä tieteellisiä todisteita jäädään odottamaan, vaikutukset voivat johtaa korkeisiin kustannuksiin terveydellisesti ja taloudellisesti.

Komitea huomauttaa, että näin on aiemmin käynyt esimerkiksi tupakan ja asbestin kohdalla.”

Sinänsä ei voi väittää vastaan, etteikö näin voisi olla. Mutta samalla logiikalla voi kieltää koko joukon muita teknologisia apuvälineitä. Mistä olemme valmiita luopumaan varmuuden vuoksi?

Olipa asia niin tai näin, niin ainakin säteilyllä pelottelu toimii.  Foliohattukauppiaille neuvoston kannanotto on varmasti tervetullutta mainontaa.


Lisää aiheista:

http://membracid.wordpress.com/2011/05/12/bees-ccd-and-cell-phones-still-no-link/

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00610


Kommentit

Kännykkäsäteily tulee ja tappaa — 2 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Ennustuksia | Kauaskatsoja

  2. Aiheesta lisää: Säteileekö? | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *