Ihanko totta?

Fermilabin fyysikot ovat olleet viimeaikoina töpinöissään. Syksyllä suljettavan Tevatron-hiukkaskiihdyttimen datassa on viime aikoina näkynyt jotain yllättävää. Eikä sunkaan mitään pikkuyllätystä, vaan jotain sellaista, mitä tutkijat ”eivät edes odottaneet näkevänsä”:

http://news.discovery.com/space/what-has-the-tevatron-really-discovered-110407.html

Protoni-antiprotonitörmäytyksien datasta on löydetty kummallinen ”kyttyrä”, datapiikki, jota ei pitäisi olla olemassa. Jos se osoittautuu muuksi kuin mittausvirheeksi se voi merkitä uuden alkeishiukkasen tai jopa uuden vuorovaikutuksen löytymistä, siis todellinen tieteellinen sensaatio.

Tevatronin mittausdataa

Sininen käyrä esittää standardimallista poikkeavia havaintoja, sitä ei pitäisi olla olemassa.

Tilastollisesti on 99.7% mahdollisuus, että löytö on todellinen, eikä mittausvirheestä tai data-analyysista johtuva moka. Se on siis lähes varma juttu vain 0,3% virhemarginaalilla, eikö niin?

Ei suinkaan, alkeishiukkasfysiikassa tuo varmuus ei riitä läheskään. Uutta löytöä pidetään varmana vasta kun virhemarginaali on luokkaa 0,0005%.

Havainto ei sovi hiukkasfysiikan standardimalliin, eikä siksi voi olla esimerkiksi CERN:n LHC:n etsimä Higgsin hiukkanen, vaan jotain muuta. Onko havainto todellinen ja jos on, niin mitä se tarkoittaa? Fyysikoilla riittää varmasti jännitystä seuraavina kuukausina. Aiheesta kirjoittaa myös Tekniikka ja Talous:

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/tiede/article607820.ece

Pienenä skeptisenä huomautuksena voi toki todeta, että onkohan Tevatronin syksyllä uhkaavalla sulkemisella ja tämän löydön julkistamisella juuri nyt jokin yhteys?

Mietin tässä myös, että onkohan Daryl J. Bemin retrokausaalisuuteen viitaavien kokeiden virhemarginaalien vaatimukset samalla tasolla, kuin hiukkasfysiikassa. Veikkaanpa, että eivät ole. Fyysiikassa mitään ei oteta uskon asiana ja itse asiassa ymmärretän varsin hyvin, että lopullista varmuuttta mistään on vaikea tai ehkä mahdoton saavuttaa.

Sitä, miten hiukkasfysiikan virhemarginaalivaatimus vertautuu todisteisiin esimerkiksi eksoottisten ruoka-aineiden parantavasta vaikutuksesta, ei kannata edes tässä yhteydessä miettiä.

Mikä tahansa asia, ennenkuin se on perusteellisesti tutkittu, on uskon asia. Siis yhtä tyhjän kanssa.

Kommentointi suljettu.