Kylmäfuusio totta – taivaan mannaa makaronimaasta

Bolognan yliopiston tutkijat Andrea Rossi ja Sergio Focardi ovat tiettävästi pelastaneet ihmiskunnan ilmastonmuutokselta ja energiapulalta. Tämä on paljon parempaa kuin vapahtajan uusi tuleminen.

Näiden tutkijoiden saavutusten ansioista puhdas energia on totta ja maailman energiaongelma näyttää olevan ratkennut lopullisesti!

Rossi et al on kehittänyt laitteen, joka kuluttaa sähkövirtaa 400W, tuottaen kuitenkin samalla samalla yli 15000 W. Kytkemällä laitteita sarjaan saadaan minkäläisiä sähkötehoja hyvänsä. Laitteen rakentaminen on sikahalpaa ja energia puoli-ilmaista, mitään saasteita ei synny ja laitteen käyttäminen on yksinkertaista ja turvallista.

Ikiliikkujasta ei ole kyse, sillä Rossin laite toimii ilmeisesti jonkinlaisena ydinreaktorina. Kyseessä on huhujen mukaan kylmäfuusio tai LENR (low energy nuclear reaction). Reaktori fuusioi nikkeliä vedyn kanssa muodostaen kuparia ja vapauttaen samalla energiaa.

Rossi ja ihmereaktori

Rossi ja ihmereaktori

Kylmäfuusion ei pitänyt olla mahdollista, se ei sovi nykyisiin fysiikan teoriohin. Mutta! Kaksi ruotsalaista fyysikkoa on vastikään tutustunut Rossin reaktoriin. Heidän haastattelunsa on nähtävissä tuupista:

En voisi olla juuri mistään tyytyväisempi kuin siitä, että Rossin apparaatti pelastaa maailman. Olen ihan satasella mukana tässä vallankumouksessa.

Tietenkin vain kuvaannollisesti, koska omia rahojani en näillä tiedoin vielä laittaisi likoon. Aivan oikein! sisälläni asuva pieni pseudoskeptikko ei tyydykään olemassaoleviin todisteisiin. Miksi?

Mitään selitystä siihen, miten ”LENR” toimii ei ole esitetty, teoriaa ei ole. Nikkelin ja vedyn lisäksi reaktioon osallistuu ”salainen katalyytti”.

Nikkelin fuusioiminen ei tulisi ainakaan minulle heti mieleen, koska nikkelin sidosenergia on jo valmiiksi tapissaan. Mistä sen energian pitäisi oikein tulla? No, en ole ydinfysikko, joten odotan Rossin julkaisevan teoriansa ja selityksensä lähitulevaisuudessa.

Mutta valitettavasti asiat, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, useimmiten osoittautuvat olevan juuri sitä: humpuukia.

Andrea Rossi pitää blogia, jonka on komeasti nimennyt ”Journal of Nuclear Physics”. Minun puolestani voi nimetä bloginsa miten haluaa ja ehkä tuo on italialaista tyyliä, mutta myös punainen vaate ja varoitusmerkki pseudotieteestä. Blogin vieraskirjoituksetkaan eivät oikein vakuuta.

http://www.journal-of-nuclear-physics.com/?p=462

Aina kun ollaan pistämässä fysiikan perusteita uusiksi, huuhaadetektorini jostain syystä ylikuormittuu.

Ehkä Rossin härpäke toimii, itse asiassa toivon, että niin on, mutta sisäinen pseudoskeptikkoni veikkaa tämän takana olevan ihan jotain muuta.

Valitettavasti.

Lisää lukemista:

https://aleklett.wordpress.com/2011/04/11/rossi-energy-catalyst-a-big-hoax-or-new-physics/

Kommentit

Kylmäfuusio totta – taivaan mannaa makaronimaasta — 7 kommenttia

 1. Törmäsin satunnaisesti tähän artikkeliin..
  Ymmärrä skepsismin tämän jutun suhteen onhan tämä melko uskomattoman kuuloista.

  Nikkelin sidosenergia tosiaan on tapissaan, nikkelin fuusioimisella nikkelin kanssa ei olisi mitään järkeä, tässä
  kuitenkin fuusioidaan nikkeli vedyn kanssa, ja vedyn sidosenergia ei ole huimaava, joten veikkaisin että se energia tulee tässä sen kokonaissysteemin energiasta.
  Siis siitä että vapaana olevien vety-ytimen ja nikkeli ytimen energia on korkeammalla tasolla kuin syntyvän kupari ytimen.

  Kylmäfuusio reaktion suuri mysteeri on miten coulomb barrier ylitetään, siis miten nuo varaukseltaan samaa merkkiä olevat
  ytimet ylittävät hylkimisensä. Vetypommissa tämä tapahtuu niin
  että ytimien liike-energia ylittää tuon vallin.

  Kylmäfuusion kannalta ei ole suuren tiedeyhteisön hyväksymää selitystä, kaikki kylmäfuusion tutkijat on oikeastaan potkittu
  pois valtavirtatieteestä, eikä heidän julkaisujaan julkaista nuissa valtavirtajulkaisuissa, mikä saattaa olla syynä siihen
  miksi Rossi kirjoittaa kyseenalaisella nimellä blogia.

  Pari teoriaa selitykseksi kuitenkin tällä hetkellä on:
  – Widom-Larsen teoria
  – Bose-Einstein condensation nuclear fusion (BECNF)

  Näistä kai kumpikaan ei vielä ole saanut laajempaa kannatusta,
  en ole kovin syvällisesti jaksanut näihin perehtyä,
  mutta Widom-Larsenin teorissa niin sanottu ”raskas elektroni”
  törmää vedyn-ytimeen muodostaen hyvin hitaan ”virtuaalisen neutronin” joka pystyy ylittämään coulomb barrierin ja törmäämään
  nikkeli-ytimeen. Neutroneja ei tämän teorian mukaan havaita
  koska niillä on niin pieni liike-energia että ne eivät kykene
  pakenemaan nikkelin pinnalta.
  BECNF teoriaan olen perehtynyt vielä vähemmän, jotakin tekemistä
  sillä oli suotuisilla kvanttimekaanisilla olosuhteilla.

  Jos tämä on kaikki huijausta on se melko massiivista, koska pienempien reaktoreiden sarjatuotantoa ollaan käynnistämässä tänä vuonna ja kreikkaan sekä yhdysvaltoihin ollaan rakentamassa megawatin voimaloita. Loka-marraskuussa olemme sitten viisaampia.
  Oli miten oli ihmeen vähän uutisointia tämä vuosisadan huijaus tai energiakriisin ratkaisija on saanut osakseen.

  • Widom-Larsenin teoriaa en tunne, Bose-Einstein ei selitä itskujen juttuja millään tavalla. Molemmat selitysyritykset huuhaalaariin ilman sen kummempia perusteluja, onhan tämä pseudoskeptinen blogi.

   Luulenpa, Matti, että olet hiemen liian optimistinen. Itse jään ”odottavalle” kannalle.

 2. Aiheesta lisää: Rossin E-cat: mätä turska? | Kauaskatsoja

 3. Aiheesta lisää: Tilaa oma ydinreaktori | Kauaskatsoja

 4. Aiheesta lisää: Ennustuksia | Kauaskatsoja

 5. Aiheesta lisää: Savossa poltetaan vettä | Kauaskatsoja

 6. Aiheesta lisää: Salainen katalyytti | Kauaskatsoja