Median puuha on huuhaa

Olen käyttänyt aivan liian paljon aikaani Japanin tuhojen miettimiseen ja ehkä on kohta aika siirtyä pohtimaan muita asioita, minun puskista huuteluni ei muuta Japanin tapahtumia miksikään.  Se, mikä on aivan varmaa on, että tsunamin tuhot ovat katastrofaaliset, kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut ja miljoonien japanilaisten menetykset ja kärsimys on tosiasia. Mutta vasta vuosien päästä saamme kokonaiskuvan valmiiksi siitä, mitä Fukushimassa tapahtui ja minkäläiset sen mahdolliset vaikutuksen ympäristölle ja ihmisten terveydelle ovat olleet.

En kuitenkaan malta vaieta asiasta vielä. Olen kiinnittänyt huomiota mielenkiintoiseen ilmiöön, nimittäin siihen, että kukaan ei näytä luottavan median uutisointiin. Se onkin ollut luokatonta ja opportunistista, mutta on huvittaa, ja kornia kaiken tuhon ja inhimillisen kärsimyksen keskellä, miten erilailla ihmiset näkevät median viestin. Joidenkin mielestä uutisointi on ollut pahimmillaan vastuutonta paniikin lietsomista, toisten mielestä media taas osallistuu jopa turman vakavuuden peittelemiseen. Varsinkin Japanin tiedotusvälineitä on välillä syytetty tästä.

http://yle.fi/uutiset/teemat/japanin_tsunami/2011/03/suomen_suurlahettilas_fukushiman_tilannetta_ei_kaunistella_mediassa_2447030.html

http://www.lewrockwell.com/rep2/nuclear-crisis-in-japan-worse.html

http://siikala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/66392-fukushima-nyt-totuus-paljastui

http://www.counterpunch.org/takashi03222011.html

Osa kirjoittelusta on silkkaa hörhöilyä, mutta netissä viranomaisten, tiedotusvälineiden, blogien ja keskustelupalstojen ”tieto” sekoittuu yhdeksi iloiseksi mössöksi. Ei ole ihme, jos moni kuluttuja on hämillään.

Japanin viranomaisia on moitittu tiedon panttaamisesta. En osaa sanoa onko se totta, toivottavasti ei. Faktoihin perustuvassa tiedottamisessa on aina yksi vaikea ongelma: ennenkuin on faktoja, ei voida tiedottaa. Jos tiedotetaan ilman faktoja, se on arvailua. Jos jätetään tiedottamatta, se tuomitaan peittelyksi. Suo siellä, vetelä täällä.

Minulla ei ole asiantuntemusta ottaa kantaa siihen onko Fukushiman faktoja peitelty, mutta Japanin viranomaisia ei käy kateeksi.

Yhdestä asiasta ei pääse mihinkään; median puuha on ollut viimeaikoina huuhaata. Jos se on tällaista yhden asian uutisoinnin suhteen, niin miksi se oli muunlaista minkään muunkaan suhteen. Ehkä modernin tiedottamisen ydin ei olekaan lisenssi puhua paskaa, kuten aiemmin ilkeämielisesti ehdotin, ehkä se onkin velvollisuus puhua paskaa: jotain täytyy sanoa, olipa tietoa tai ei.

Tiedonvälityksen pitäisi olla osa länsimaista demokratiaa. Olen ollut vuosia sitä mieltä, että Internet ja tiedonvälityksen vapautuminen lähes kaikkialla maailmassa on ollut parasta mitä demokratialle on tapahtunut ikinä; katsokaa vaikka mitä arabimaissa tapahtuu.

Mutta sitten nämä toisenlaiset tapahtumat saavat minut epäilevälle kannalle. Eikö tiedotusvälineillä todella ole oikeasti muuta tavoitetta kuin myyvät otsikot? Onko tiedonvälitys kontaminoitunut huuhaalla lopullisesti ja hukkumassa Internetin likakaivoon?

Olisiko kaikkein viisainta jättää ajankohtaisuutiset katsomatta ja odottaa muutama viikko, kunnes joku tietää oikeasti jotain.

Toisaalta, kyllähän hyvä katastrofiuutinen aina tositv:n voittaa.


Kommentit

Median puuha on huuhaa — 4 kommenttia

  1. Säälittää uutisointi Japanista ja Ylen ylimääräiset uutiset su 27.3. huimista säteilymittauksista, jotka heti kohta osoittautui mittausvirheeksi. Eipä oikein helpota asiallista tiedotusta ja hörhöiltä loppuu kohta alumiinifolio…

  2. Aiheesta lisää: Paniikkia tiedon puutteessa | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *