Tuulimyllyillä sähköntuotanto kuntoon

Kun nyt ydinvoima on kokemassa uutta takaiskua, niin voitaisiinko kuvitella, että Suomessakin sähköntuotanto hoidettaisiin tulevaisuudessa pääasiassa tuulivoimalla? Vähän poltellaan ruokohelpeä ja risuja avuksi. Sellaisillakin skenaarioilla kuulee spekuloitavan.

Minä kun en ole mikään energia-alan asiantuntija, enempi tällainen hörho, niin olen liikkeella ihan vain pohdiskellakseni tätä asiaa maallikon näkökulmasta, ihan vain nuotiotarinana.

Tuulivoimala toimii silloin kun tuulee. Jossakinpäin Suomea tietysti aina tuulee, joten hypoteettisesti, ihan ajatusleikkinä, montako tuulivoimalaa pitäisi Suomeen rakentaa, että kaikki Suomen sähkö voitaisiin tuottaa aina tuulivoimalla? Tämä vaatisi kehnon ymmärrykseni perusteella rakennettavaksi voimaloita niin paljon, että huonoimmalllakin mahdollisella tuuliskenaariolla sähköä olisi silti aina tarjolla riittävästi.

Silloin taas kun tulee reippaammin, ylimenevä osa kai valuisi hukkaan, ellei sitten sille keksittäisi jotain käyttöä. Minkälaiset tuulimyllymetsät se vaatisi?

Ilmatieteen laitoksen Tuuliatlas-projektissa on kuulemma huomattu, että tuntureilla tuulee aina. Tämä ei tule Lapissa vaeltaneelle yllätyksenä.

Ihmiset eivät halua mitään mielenrauhaansa pilaavaa omalle takapihalleen, vaan kaiken pitäisi aina olla ”jossain muualla”. Siltikin, en välty henkilökohtaiselta kauhukuvalta, jota olen pohdiskellut aiemminkin. Kun joku päivä nousen reppuselkäisenä Jäkäläpään yli kohtaamaan Muotkan tunturimaiseman, onko se tällainen? Tuskin yhtä myllyä kannattaa rakentaa, joten ehkä näen niitä satoja? Tuhansia?

En omista Lapin tuntureita, eikä minun henkilökohtaisen mielenrauhani  tietenkään ole este, kun rakennetaan puhtaampaa tulevaisuutta.

Mutta silti tämä ajatus vaivaa minua. Tässä epämääräisessä mielentilassa taitaisin mieluummin ottaa omalle takapihalleni tällaisen:

http://www.hyperionpowergeneration.com/

Kommentointi suljettu.