Voimia japanilaisille

Japanin maanjäristyksen tuhot ovat olleet järkyttävää katseltavaa. Olen sähköpostittanut useiden japanilaisten ystävieni kanssa ja he ovat kunnossa perheineen, mutta monet muut ovat menehtyneet maanjäristuksessä ja tsunameissa. Kuka tietää kuinka moni, se selviää vasta päivien päästä.

Tsernobyl-dejavu oli jo lähellä, mutta näyttää siltä, että Fukishiman ykkösreaktorin rakennuksessa sattunut vetyjärähdys jätti itse reaktorin koskemattomaksi ja jäähdytys on taas saatu toimimaan. Se on suuri helpotus.

Toivotaan, että reaktorin ydin onnistutaan pitämään aisoissa eikä pahinta pääse enää tapahtumaan.

Japanilaiset ovat vahvaa kansaa, mutta jopa heille jälleenrakennus on valtava urakka. En tosin epäile, etteivätkö he siitä selviä.

Vaikka tuntuukin hölmöltä täältä kotisohvan turvasta lausua jotain tällaista, niin tunnen jonkinlaista yhteyttä Japaniin, koska olen viettänyt siellä viimeisen 10 vuoden aikana kohtuullisen paljon aikaa ja tunnen paljon japanilaisia.

Vaikken voikaan auttaa, toivotan japanilaisille voimia  surusta toipumiseen ja valtavia ponnistuksia vaativiin jälleenrakennustöihin.


Kommentit

Voimia japanilaisille — 17 kommenttia

 1. Mitenköhän se on. En tiedä ydinvoimasta hölkäsen pöläystäkään, mutta kävisikö esim. Suomessa ydinvoimaloiden kanssa samalla lailla, jos voimalat eivät saisi edes mistään varajärjestelmistään voimaa pyörittää jäähdytysjärjestelmiään?

  • En osaa arvella miten Suomen ydinvoimaloissa kävisi kun en tunne Fukishiman laitosrakenteita eikä ongelman johtaneita tapahtumia ole kunnolla selvitetty. Mutta jos kaikki voimajärjestelmät ja vedenotto hajoavat, niin kusinen paikkahan se on. Vaikka reaktori pysähtyykin automaattisesti, tuottaa polttoaine vielä pitkään jälkilämpöä, jonka vuoksi sitä pitää jäähdyttää, jotteivät polttoainesauvat sula. Sulaminen, mikä saattoi osin tapahtua Japanissakin, on katastrofi, mutta onneksi hyvin paikallinen sellainen. Hyvin suunnitelluissa reaktoreissa ongelmat eivät leviä mainittavasti reaktorin suojarakenteiden ulkopuolelle. Näin näyttäisi käyneen Japanissakin.

   Huomioiden tilanteeseen johtaneet syyt ja tuhot, on ydinvoima mielestäni yllättävänkin turvallista, eikä tapahtunut muuta omaa suhtautumistani ydinvoimaan. Jos globaalia energiapolitiikkaa voitaisiin hoitaa keskitetysti, niin ydinvoimaloiden sijaintia olisi kyllä syytä miettiä uudelleen.

   Hiljaiseksi tosiaan vetää.

   • Jäähdytyksen katkeaminen on ydinvoimalassa aina erittäin vakavaa. Looviisassa on tapahtunut INES-2 luokan häiriöitä.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisan_ydinvoimalaitos

    Onneksi Suomessa 9.0M maanjärsitys tai tsunamit ovat suhteellisen harvinaisia .. Todennäköisesti missään ei ole niin turvallista käyttää ydinvoimaa kuin Suomessa, koska kaliioperämme on ollut vakaa viimeiset miljardi vuotta.

    Täysin vaaratonta teknologiaa ei taida olla olemassa.

    Japanissa tilanne on edelleen paha, toivotaan parasta.

 2. Kuinkas kauan sulaneita reaktoripaikkoja täytyy sitten säilytellä sarkofagissa kunnes sen voi purkaa ja laittaa paikalle vaikkapa lasten päiväkerhon. Puhutaanko vuosista vai tuhansista vuosista?

  • Chernobylissa tapahtui kaikkein pahin, välittömiin seurauksiin kuoli muutama kymmenen ihmistä. En tiedä tunnetaanko pitkänajan vaikutuksia vieläkään hyvin. Sellainen tieto olisi, että suljetulle alueelle Chernobyliin pääsisi visiteraamaan tänä vuonna (oiva lomavinkki).

   Ei ole nyt faktoja käsillä, mutta käsittääkseni alueelle voitaneen palata asumaan vasta parin sadan vuoden kuluttua, varsinainen sargofagi pysyy vaarallisena tuhansia vuosia.

   Täytyy tarkistaa, voin puhua puutaheinää—

 3. Joo. Olen minäkin yhä siinä mielessä ydinvoiman kannattaja, että tehokkaita sähköntuottajia ovat ja jäte erittäin vähäistä, mutta jytkyä. Arveluttaa vaan jättää lapsille tänne pallon pinnalle paikkoja, jotka lienevät käytännössä ikuisesti jälkipolvien rasitteena. Ehkäpä niitä jälkipolvia ei ole enää, muista syistä johtuen, kovin montaa asiaa pällistelemässä. -Olen taipuvainen epäilemään kaikkea vakuuttelua rakennustekniikoista sun muista, kun tuntuu siltä ettei tavallista taloakaan saada nykyisin kestämään edes yhtä sukupolvea.

 4. …Jotenkin haavoittuvuuden tilannetta kuvaa myös se, että kun nyt yritin katsella vähän faktaa STUK:n sivuilta näistä ydinvoima-asioista, on koko STUK:n internet sivusto kaatunut välillisesti Japanin tilanteen vuoksi.

  • …Sanonpa vielä sen, että vaikkei Japanin tilanne vaikuta pätkääkään Skandinavian säteilytilanteeseen, niin avoimuuden nimissä ja mattimeikäläisten epääluulojen poistamiseksi olisi tärkeää, ettei julkisina nähtävillä olevat reaaliaikaiset Suomen säteilymittausarvot poistuisi mattimeikäläisten näkyviltä sillä samalla sekunnilla kun jossakin alkaa ydinkatastrofi. Näin se homma ei vetele jos tulee joskus täällä tosipaikka, eli inhimillinen virhe.

  • Kiitos kiihkottomasta linkistä. Valaisee asiaa täsmällisesti tällaiselle nerolle, jonka ymmärrys yltää juuri ja juuri nuotion palamiseen. -Tapahtumat lienevät mielipiteiden muokkajina kuitenkin valtava onnenpotku ydinvoiman vastustajille.

   • Fukushiman tapahtumien tarkka analysointi ja niistä oppiminen on nyt tärkeää. Ydinvoimaan puoltavat faktat eivät ole muuttuneet miksikään.

    Jos ympäristövaikutukset jäävätkin pieniksi tai olemattomiksi, se on silloin osoitus siitä, että vakavaa onnettomuuta ei pääse helpolla tapahtumaan edes äärimmäisessä luonnonmullistuksessa, vaikka kysessä olisi 40 vuotta sitten rakennettua tekniikkaa, kuten tämä voimala on.

 5. IAEA:n mukaan ytimen sulamisesta ei ole toistaiseksi merkkejä, vaikka polttoaine sauvat olivat kokonaan näkyvissä kolme tuntia vedensyötön katkettua. Yllättävän hyvin näyttää homma kestävän, vaikka kysymyksessä on todella äärimmäinen tilanne.

  Wikipedian mukaan Harrisburgin Three Mile Islandin kakkosreaktorin (osittainen ytimen sulaminen 1979) polttoaine ja muu voimakkaasti radioaktiivinen roju kuljetettiin pois paikalta vuoteen 1990 mennessä. Rakenteet ovat edelleen paikallaan, samoin kuin muut käytössä olevat yksiköt. Fugushiman laitosalueellahan on yhteensä kuusi reaktoria, joista kolme säästyi isommilta vaurioilta huoltoseisokin vuoksi, joten todennäköisesti sähköntuotanto alueella jatkunee joskus tämän kriisin jälkeen…

  Ydinjäte on tosiaan hyvin ongelmallinen asia. On tavallaan tyhmää teknologiauskoa, mutta uskoisin, että tulevaisuuden reaktoreilla voidaan hyödyntää merkittävä osa nykyisen käytetyn polttoaineen energiasta ja samalla merkittävästi vaikuttaa jätteen puoliintumisaikaan.

   • Tiedän jokseenkin nykytekniikan tason ja sen, mihin kyettäisiin jos olisi poliittisa tahtoa, mutta tuo teknologiausko on laajempi käsite. Ajatus siitä, että toimintamme ongelmat voidaan ratkaista aina vain kehittämällä toimintaa, vaikka tähän asti mukana on tullut uusiakin ongelmia… En kuitenkaan keksi parempaakaan tapaa, vaikka Risto Isomäki varoittelikin päivän Hesarin kolumnissaan tsunamin vaikutuksista hyötöreaktoreihin…

    Olisi kuitenkin typerää jättää käyttämättä valtava jo valmiiksi olemassa oleva energiapotentiaali eli nykyinen käytetty ydinpolttoaine.

    Japanissa tilanne kehittyy… Ei auta muuta kuin odottaa.

 6. Kuulostaa tiedotusvälineiden kautta tilanne siltä että kunnon ydinkatastrofin ainekset ovat vielä olemassa. Jotenkin taas epäilyttää asiantuntijoiden varmat puheet että voimalan suojarakennukset kestävät ja ettei voimaloissa voi syntyä tulipaloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *