50 miljardia planeettaa linnunradassa – emme voi olla yksin

Helsingin sanomat kirjoittaa verkkolliitteessä tänään: ”Linnunradassa voi olla miljardeja planeettoja”. Hesarin mukaan tähtititieilijät ovat päätyneet siihen, että Linnunradassa on ainakin 50 miljardia planeettaa. Ei kai ole mitenkään järkevää enää olettaa, että olisimme täällä yksin.

Tavallisella digikameralla otettu kuva syystaivaasta.

Hesarin uutinen on melkoinen tynkä, eikä siinä mainita lainkaan, miten tulokseen on päädytty.

Planeettojen lukumäärät perustuvat olettamuksiin planettojen  syntymekanismeista ja  planeettojen synnyn todennäköisyyksistä. Tallainen arvointimenetelmä on sinänsä järkevä ja pätevä, mutta  tosiasiassa, niin kauan kuin kaikkia parametreja ei tunneta, numerot ovat edelleen arvailuja.

Sinänsä Kepplerin tulokset ovat upeita ja ainutlaatuisia, mutta kannattaa välillä tarkistaa todellisuuskin: Kepler on tähän mennessä löytänyt 15 varmistettua planeettaa. Luku 1235, ota lehdet mielellään käytävät, on planeettakandidaattien lukumäärä. Suurimman osan olemassaoloa ei siis ole vielä varmistettu.

En epäile lainkaan, etteikö suuri osa niistä varmistuisi planeetoiksi ja etteikö tuhansia ja taas tuhansia löydettäisi lähitulevaisuudessa. Täytyy silti muistaa, kun lukee näitä uutisia, että informaatio laimenee ja muuttuu netissä. En tiedä mistä ko. Hesarin artikkeli on suomennettu, mutta esimerkiksi msnsb.com kirjoittaa aiheesta paljon selkeämmin.

Niin kauan, kuin esimerkiksi elämän synnyn tarkka mekanismi ja sen todennäköisyys on selvittämättä, emme edelleenkään pysty arvioimaan elämän, saatikka sitten eksosivilisaatioiden, todennäköisyyttä muualla maailmankaikkeudessa.

Kommentit

50 miljardia planeettaa linnunradassa – emme voi olla yksin — 4 kommenttia

  1. Noh luulisi nyt, että kun tuo kosmos on noin halvatun iso niin aikamoinen mäihä saa olla, että tämä on ainut planeetta minne jonkin asteista elämää olisi kehittynyt vaikkakin en lähde sitä uskomaan ennenkuin on todisteet.

    • Tämä on tietenkin roskaa. Niin kauan kuin et tiedä miten elämme syntyy, ei puhuminen mäihästä tarkoita mitään.

      Argumentteja ei voi perustella tietämättömyydellä.

  2. Aiheesta lisää: Venälaiset varmoja: E.T. soittaa meille pian | Kauaskatsoja

  3. Aiheesta lisää: Elinkelpoinen eksoplaneettaa löytynyt? | Kauaskatsoja