Leslie Keanin todistaa: abduktiot ovat todellisia!

Vaikka Leslie Kean ei kirjassaan esittelekään mielikuvituksellisia abduktiotapauksia, hän todistaa haluamattaan juuri abduktion oleva todellinen ufoilmiö. Nimittäin mielen abduktion.

Ufot on meemi, idea, joka on adbuktoinut siihen uskovien aivot. Se ei ole mitenkään erikoista eikä ihmeellistä, vaan ihmisaivojen sisäänrakennettu ominaisuus.

Ufot ovat tiedepiireissä tabu, jota pidetään hörhöilynä. Ufouskovien mielestä, jos ufologia vain saisi oikean tieteen mandaatin ja resurssit, totuus olisi ”tuolla jossain”. Mutta tähänkin pätee taloudellisuuden periaate: kaikkea ei ole varaa tai aikaa tutkia, ei varsinkaan sellaista, mistä ei ole kymmenien vuosien aikana saatu yhtään konkreettista fysikaalista todistetta. Michio Kaku voi olla oikeassa ollessaan sallivampi, ehkä hänen mielensä on tavanomaista avoimempi ja hänellä on enemmän aika hörhöilyyn. Tai ehkä hän ajettelee televisiosarjaansa.

Ihmisen havainnot muovautuvat aivoissa. Tuntematonta ei voida havainnoida ilman tarkempaa ja aikaa vievää perehtymistä. Toisaalta, jos ei tiedä mitä näkee, aivot korvaavat sen aina jollain tutulla. Ufojen tapauksessa joskus näillä:

Valitettavasti valtaosa ihmisistä ei tiedosta tätä omituiselta tuntuvaa tosiasiaa.

Keanin kirja on tyypillinen ufokirja, eikä sisällä mitään uutta väitteistä huolimatta. Oikeita todisteita ei ole, on vain anekdootteja, joiden todistusvoimaa yritetään korostaa vetoamalla havainnoijien aktoriteettiin. Silloinkin kun esimerkiksi samanaikaisia tutkahavaintoja väitetään olevan, ne jäävät ilmaan roikkumaan: tukassa oli jotain. Ufohavaintojen katoavat todisteet tuovat mieleen parapsykologian katoavan psi:n.

Ufoilmiö todellisena fysikaalisena ja yhtenäisenä ilmiönä on meemi. Ilmiö on totta, koska se elää, kasvaa ja lisääntyy ihmisten mielissä. Kuulen ufohorhöjen vastaväiteet korvissani, mutta en välitä, koska olen paha pseudoskeptikko. Hörhön mielestä tietenkin skeptismi on myös idea, meemi. Koska olen ilkeämielinen, riistän hörhöltä hänen oikeutensa tähän puolustukseen ja totean: Skeptismi todellakin on idea, meemi, joka leviää samalla tavalla kuin muutkin vaaralliset meemit.

Ihminen on mikä hän on, meemeistä emme koskaan pääse eroon. Tieteellinen skeptismi on minimalistinen meemi, sellainen, joka olettaa mahdollisimman vähän ympäröivästä maailmasta. Sen perinnöllinen aines on äärimmilleen minimoitu.

Ufoja aivan varmasti on olemassa merkityksessä ”tuntemattomat lentävät esineet” ja ehkä mahdollisesti osan havainnoista aiheuttaa jokin tuntematon ilmiö, onhan se mahdollista. Mutta silloin kun tullaan alueelle, jossa puhutaan suurista ”lentoaluksista”, jotka ”vakavien” ufotutkijoiden päinvastaisista vakuutteluista huolimatta implikoivat ekstraterrestiaalien tai aikamatkustajien olemassoloa, pseudoskeptikko sanoo yksinomaan: satuilu seis ja todisteet kehiin, pellet.

Othwerwise, it’s all in your fuckin’ head.

Kommentit

Leslie Keanin todistaa: abduktiot ovat todellisia! — 1 kommentti

  1. Aivotkin varmasti vielä kehittyvät, jos lähdemme joskus tältä planeetalta hittoon? Robert Anton Wilsonin Cosmic Trigger ym. on ihan hauskaa lueskeltavaa aiheesta 🙂 Kummallisia asioita tapahtuu ja niille ei vain ole selitystä? Mitäs kummallista siinä nyt on, pitää muistaa, että aika tolloja ihmiset ovat, sen huomaa usein, useimmat eivät edes tajua olevansa törppöjä joissakin asioissa.