Ufotutkimus – mennyttä maailmaa?

Tiedeyhteison piirissä ei juuri muutamia poikkeuksia lukuunottamata ufoista piitata. Mistäköhän tämä johtuu?

Johtuuko se siitä, että ufoilmiösta ei ole koko sen olemassaolon aikana (muutamia kymmeniä vuosia) saatu mitään oleellista uutta evidenssiä. Johtuuko se siitä, että ufoilmiö ei enää vaadi tutkimista, jos on koskaan vaatinutkaan? Perinteistä ufotukimusta tekevät enää harrastelijat, koska ufoilmiössä ei ole kyse fysikaalisesta, vaan psykososiaalisesta ilmiöstä?

Ufotukimuksen harrastelijat tuntuvat järjestelmällisesti vieraannuttavan ”tutkimustaan” todellisuudesta, minkä voi helposti todeta esimerkiksi lukemalla vaikkapa suomalaisten ufojärjestöjen keskustelupalstoja, jos pää sen kestää.

Tutkimusta tekevät enää harrastelijat ja entiset valtionvirastojen väsyneet paperinpyörittäjät. Pelkästään rahan takia tai oikeasti asiaansa uskoen, kuka mitenkin.

Ufoilmiö on siirtynyt aikoja sitten puhtaasti viihteen puolelle, eikä sillä ole enää mitään tieteellistä mielenkiintoa alkuperäisessä merkityksessään.

Ymmärrys ihmisen aistien toiminnasta ja kognitiivisista kyvyistä on kehittynyt aivan toiselle tasolle, kuin mitä se oli vielä viime vuosisadan puolessa välissä. Tämän uuden tiedon pohjalta vaikuttaa houkuttelevalta todeta, huomioon ottaen sen, että ufoilmiöstä ei ole edelleenkään järkevästi analysoitavaa evidenssiä, ufojen ”arvoituksen” olevan puhtaasti ihmisaivojen tuote.

Mutta koska olen aina ollut kiinnostunut ufoilmiöstä, en anna periksi, vaan olen nyt päättänyt lukea uudelleen Leslien Keanin kirjan ”UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go On the Record ”.

Tajusin lukeneeni sen varsin huonosti ensimmäiselle kerralla (tylsää tekstiä muuten), joten annan sille toisen mahdollisuuden.

Yritän samalla ymmärtää, mikä on saanut Michio Kakun puolustamaan kirjaa.

Mutta onko mieleni avoin vai olenko skeptikkopsykoosin vallassa, jolloin tajuntani on automaattisesti estynyt ymmärtämästä totuutta?


Kommentit

Ufotutkimus – mennyttä maailmaa? — 1 kommentti

  1. Tämä jätkä on aika moneen sekoiluun yhteydessä, mutta mistäs ikinä mitään voi varmuudella tietää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *