Voiko ihminen tietää kaiken?

Ihminen on sitten viisas. Se on niin viisas, että osaa halkaista atomin ja siirrellä geenejä elukasta toiseen. Mutta mitä ihmisen tieto tarkoittaa? Miten voimme tietää, että se on oikeaa tietoa ja miten paljon sitä tietoa on kaiken kaikkiaan olemassa?

Mielenkiintoista onkin ajatella sitä, mitä voisi olla ääretön tieto. Onko ihmisella mahdollisuus ymmärtää elämä, maailmankaikeus ja kaikki muu sellainen mitä on, kokonaisuudessaan, mitään unohtamatta ja pois jättämättä?

Mitä tarkoittaa ymmärtäminen? Onhan ymmärtämiskyvyiltään erilaisia ihmisiä, joten viisainkaan ihminen ei voi ymmärtää kaikkea. Vai onko? Ehkä hitaampi on vain hitaampi, mutta ei yhtään viisaampi tai älykkäämpi?

Älykkyyden pohtiminen on ongelmallista, koska se ei ole demokraattista ja asettaa ihmiset erilaiseen asemaan, siksi se on pelottavaa ja epäsolidaarista. Silti tuntuisi epärehelliseltä väittää, että kaikki ihmiset ovat kykeneviä ymmärtämään samat asiat.

Itse asiassa minulla ei ole mitään tietoa tai ymmärrystä tästä, mutta siitä huolimatta olen kiinnostunut siitä konseptina ja varsinkin jos sama kysymys liitetään mahdolliseen maan ulkopuoliseen älylliseen elämään.

Miten älykäs on sarvipäinen tai lonkerojalkainen avaruusolento? Tuskinpa sen ulkonäöllä on suurta merkitysta, ainostaan sen kyvyllä ymmärtää ympäröivää todellisuutta. Miten paljon viisaampi semmoinen E.T. voi olla kuin ihminen? Onko älykkyydellä joku raja, että sitä älykkäämmäksi ei enää tule?

Onko ihmisen asettama älykkyyden määritelmä edes mielekäs?

Oli miten oli, niin nämä kysymykset tuntuisivat joka tapauksessa olevan oleellisia, jos ajatellaan maan ulkopuolisen älykkyyden olemassaoloa. Onko olemassa radikaalisti erilaisia älykkyyden lajeja vai konvergoiko älykkyys johonkin universaaliin singulariteettiin, jossa tiedetään ihan kaikki? Vaiko luullaanko vain tietävänsä? Jos semmoinen ääreton tieto on olemassa, vaatiiko se tietynlaisen äärettömän älykkyyden, vai riittääkö vain, että kuluttaa persettään koulun penkissä riittävän kauan?

Minkäköhänlainen mahtaa olla semmoinen kosminen koulu, jossa opetetaan kaikki tieto mitä koskaan on ollut, koskaan tulee tai koskaan voi olla olemassa. Saisipa kai tuossa savotassa aikansa koulureppua kantaa.


Kommentit

Voiko ihminen tietää kaiken? — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *