Meitä harhautetaan!

Jälleen kerran havaitsin, miten omat ennakkoasenteet ja ennakkoluulot vaikuttavat siihen, mitkä asiat jäävät mieleen ja miten ne jäävät mieleen. On kiistämätöntä, että muistikuvat eivät ole kenelläkään luottettavia ja muokkautuvat hyvin paljon sen mukaan, minkälainen maailmankuva ja minkälaiset ennakkoasenteet meillä on.

Tein sykysyllä hupimielessä retkeilyfoorumilla  ufokyselyn, jolla ei tietenkään ole mitään muuta kuin korkeintaan viihdearvo.  Avasin keskustelun, koska mielestäni paljon ulkona liikkuvat eivät näe mitään outoa. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että en jälkikäteen, vain pari kuukautta myöhemmin enää muistanut, minkälaisia tuntemattomien lentävien kohteiden havaintoja vastauksissa oli.

Erittäin vahvaksi mielikuvakseni oli muodostunut, että niitä ei juuri ollut paria pilakommenttia lukuunottamatta. Nyt kun palasin aiheeseen, niitä löytyi muistamaani  huomattavasti enemmän.

Eli olin muokannut alitajuisesti keskustelua mielessäni niin, että se sopii paremmin ennakkoasenteeseeni siitä, että retkeilijät ja vaeltajat eivät näe tuntemattomia lentäviä esineitä.

Joka päivä, pienissä ja suurissa asioissa, harhautamme itse itseämme.

http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=6140

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases#Memory_errors

Ollaanpas varovaisia siellä ulkona.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *