Mielikuvitushenkilön syntymäpäivän aattona

Huomenna merkittävä osaa ihmiskunnasta viettää erään Jeesun Nasaretilaisen syntymäjuhlaa. Tai ainakin on viettävinään, monille joulu on nykyään jotain muuta kuin uskonnollinen juhla. Minulle joulu merkitsee lähinnä puuduttavaa aikaa, joka päättyy vuoden parhaaseen päivään: se on 27 joulukuuta, silloin seuraavaan jouluun on mahdollisimman pitkä aika.

Joulu on maallistunut, mutta silti hämmästyttävän monet ihmiset uskovat, että Jeesus oli todellinen henkilö. Sen todistusaineiston nojalla, jota Jeesuksesta on olemassa, on mielenkiintoista kuinka sitkeä tämä myytti on. Tosiasiassa Jeesuksesta historiallisena henkilönä ei ole käytännössä mitään todistusaineistoa evankeliumien ja kristillisen mytologian ulkopuolelta. Jeesuksen historiallisuus on eräänlainen kehäpäätelmä: henkilön, jolla on ollut niin suuri vaikutus maailmanhistoriaan, täytyy olla todellinen. Jeesus oli olemassa, koska hän oli olemassa.

Kehäpäätelmien virtaa voi halutessaan lueskella vaikka Google-haun ”Historiallinen Jeesus” tulosten avulla. Jeesuksen olemassaolo jää tutkijoillekin vain uskon asiaksi.


Kuva: Wikimedia Commons

Huomenna, kun kristikunta viettää mielikuvitushenkilön syntymäjuhlaa, vetäytyy änkyräateisti lukemaan pakanallista kirjallisuutta ja pohtimaan ihmiskunnan lopullista kohtaloa. Mitään toivoa lopputulokseen pääsemisestä ei ole, mutta yritän saavuttaa mielentilan, jonka avulla jaksan taas yhden vuoden uskoa Homo Sapiensin olemassaolon oikeutukseen.

Hyvää joulua.


Kommentit

Mielikuvitushenkilön syntymäpäivän aattona — 3 kommenttia

 1. Toivotit sentään hyvää joulua lopuksi.
  Miksi se on niin puuduttava tuo joulu? Hyvä olla pari päivää vuodessa, jolloin karuselli pysähtyy hetkeksi?
  Älä murehdi ihmiskunnan kohtaloa. Se pärjää aina, sopeutuvaisin elukka mitä löytyy. Jos ihmiskunta ei tule järkiinsä, luontoäiti kyllä rajoittaa määrän kestävälle tasolle.
  Hyvää joulua joka tapauksessa!
  jaksahan taas ensi vuonna ylläpitää näitä blogeja, taitaa olla ainoa, jota seuraan säännöllisesti!

 2. Olen viime vuosina oppinut pysäyttämään karusellin aivan muilla keinoin, laiskottelemaan oikeasti. Joulu on vain kerran vuodessa, meneehän se tässä sekin.

  Ei minulla mitään perinteitä vastaan ole.

 3. Aiheesta lisää: Ateistin joulu | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *