Moderni ikiliikkuja

Tiede-lehden nettisvuilta 14.11.2010:

”Tokion yliopiston Masaki Sano kollegoineen väittävät Nature Physics -lehdessä osoittaneensa, että Brownin liikkeessä olevan hiukkasen manipulointi, joka perustuu tietoon hiukkasen sijainnista, mahdollistaa Szilárd-tyyppisen informaatiosta energiaksi -konversion…http://www.tiede.fi/uutiset/4086/informaatiosta_energiaa

Maxwellin demoni oli opiskeluaikana suosittu puheenaihe, ainakin käljäpäissään. Olen aika kuvitellut, että tähän demoniiin ei liity mitään kummallista sen takia, että demoni itse, aktiivisena toimijana, tekee vaadittavan työn eikä termodynamiikan toinen pääsääntöhetkahda mihinkään.

Niinhän sen täytyy toki ollakin, mutta uutinen onkin, että japsit tosiaan väittävät konstruoineensa toimivan Maxwellin demonin. Alkuperäinen Nature Physics lehden artikkeli on maksullinen, mutta popularisoitu versio löytyy New Scientististin sivuilta.

http://www.newscientist.com/article/dn19723-summon-a-demon-to-turn-information-into-energy.html

Ymmärrän kokeen periaatteen muuttaa informaatiota energiaksi lämpöliikkeen avulla, niinkuin alkuperäisen demonin kuuluukin, mutta jos väitetään että laitteisto kokonaisuudessaan tuottaa energia, kuten helposti saa kuvan, minulta jäi jotain totaalisesti ymmärtämättä. Tokihan demonia ohjaava tietokone ja kamera kuluttaa moninkertaisesti sen energian, jota informaatiosta tässä synnytetään.

En epäile, etteikö koe ole hyödyllinen ja mielenkiintoinen, mutta olen varma, että tässä popularisoinnissa jää nyt jotain kertomatta. Vertailun vuoksi PhysOrg.com onnistuu uutisoinnissaan huomattavasti paremmin.

Kommentit

Moderni ikiliikkuja — 1 kommentti

  1. Aiheesta lisää: Ennaltanäkeminen todistettu tieteellisesti | Kauaskatsoja