Valopäät asialla

Oululainen Valkee Oy on tuonut markkinoille erityiset kirkasvalokuulokkeet. Iltalehden mukaan keväällä myyntiin tulleet Valkee NPT 1000 kirkasvalokuulokkeet lupaavat vähentää kaamosmasennusta.


Kuva Valkee Oy, http://www.valkee.com/press/ValkeeNPT_black_close.jpg

Kärsin itse ajoittain ikävista masennusoireista pimeään vuodenaikaan, joten tämä uutinen on mielenkiintoinen. Mutta mitä näiden kuulokkeiden pitäisi oikein tehdä? Ja mikä on niiden vaikutusmekanismi? Olisiko tästä tuotteesta apua pimeän alle jääneelle? Valoa korvaan?

Aiheesta kirjoittavat useat lehdet, myös Keskisuomalainen:

Alustavat tutkimustulokset hoidon hyödyistä ovat lupaavia. Kirkasvalokuulokkeiden on havaittu helpottavan kaamosmasennuksen oireita merkittävästi 1–4 viikon päivittäisen käytön jälkeen.

– Ensimmäisen tutkimuksen löydökset korvavalohoidosta olivat niin rohkaisevia, että me emme voi olla tutkimatta asiaa lisää, kertoo yleislääketieteen professori Markku Timonen Oulun yliopistosta.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/korvavalosta-odotetaan-apua-kaamosmasennukseen/610219

Monet kuulokkeita testanneet, vakavasta kaamosmasennuksesta kärsineet, ovat kokeneet saaneensa apua niiden käytöstä. Jopa niinkin iso luku kuin 90% esitetään.

Mutta, mutta. Miten kuulokkeet oikein vaikuttavat? Onko ihmiselllä korvassaan valoa aistivia soluja? Jos on, niin mitä sen jälkeen tapahtuu? Ehkä näihin kysymyksiin on vastaus tai se on tulossa, hyvä niin. Ihmisen oma kokemus ei ole riittävä näyttö siitä, että laitteella on jotain muuuta kuin lumevaikutusta.

Usein kuulee väitettävän, että eihän sillä ole väliä miten se vaikutus toimii, kunhan se toimii. Asia on kuitenkin niin, että jos tallaisella asialla halutaan tehdä liiketoimintaa rehellisesti, on laitteen toiminnan tieteellinen perusta oltava selvillä ja vaikutuksesta todisteita. Muuten tuote jää Power Balance tyyppisten huuhaa-rannekkeiden tasolle.

Valkee Oy:n nettisivujen mukaan placebo-kontrolloitua tukimusta tehdään parhaillaan. Odottelen mielenkiinnolla lisätietoja.

Valkeen nettisivuilla kerrotaan:

Siitä ei tule musiikkia, ei pihahdustakaan. Siitä tulee valoa. Ja se valo menee lyhyintä tietä aivoihin. Siksi se ennalta ehkäisee ja poistaa masennusta. 8 minuuttia päivässä riittää.
http://www.valkee.com/

Nettisivuilla jatketaan:

Valo tarvitaan aivoihin, ei silmiin

Ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennaista on valon määrä aivoissa, ei silmissä. Aivoissamme on valovasteellisia osia, jotka reagoivat masennuksessa ja joita voidaan valolla hoitaa. Parhaiten näille alueille valoa saadaan korvakäytävästä, jossa kallon luut ovat ohuimmat. Normaaliolosuhteissa kirkkaana päivänä kallon läpi pääsee aivoihin niin paljon valoa, että aivojen keskiosissa olevassa valossa voisi tunnistaa kirjaimia. Valkee kirkasvalokuulokkeet toimittavat valon tehokkaasti sinne, mihin se tarvitaan.
http://www.valkee.com/hyodyt.html

Minkä tahansa vaitteen esittäjällä on todistustaakka itsellään. Luurien keksijöiden on osoitettava, että ne toimivat. Heidän, tai mieluiten jonkun riippumattoman tahon, on myös selitettävä miten ne toimivat. Jään odottamaan tieteellistä ja puolueetonta näyttöä. Tällä hetkellä todellinen näyttö on nähdäkseni vielä lähellä nollaa ja kuulokkeiden ostaja voi olla hyvinkin vain rahansa menettänyt valopää.

Ennen lisätietoja aioin hoitaa omaa mielentilaani Sibeliuksen toisella sinfonialla.


Kommentit

Valopäät asialla — 7 kommenttia

 1. Korvat ovat ihmeellinen aistin. Aikanaan akunapit korvissa korvasivat työläät ja kiduttavat ruokavaliokuurit laihdutuksessa ja nyt masennuskin hoituu korviin asetettavalla laitteella.
  Tässähän alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Ellei valo ole sittenkin se kuuluisa vastaantuleva juna.

 2. Kiitos, kun muistutit Sibeliuksesta! Musiikki vaikuttaa heti, eikä vasta viikkojen päästä. Muuan ystäväni nauhoitti minulle taannoin kaikki S:n sinfoniat C-kaseteille. Ne on nyt etsittävä näkösälle.
  Isäntä luki aamulla Keskisuomalaista ja tuumaili, jotta ajaisivatkohan jouluvalot korviin tungettuna saman asian, kuin nuo soivat kuulokkeet.

 3. Näistä korvavaloista taisi olla juttua jo viime talvena, muistaakseni Hesarista luin tai saattoi myös olla paikallislehti. Lähteestä riippumatta homma kuulostaa totaalisen järjettömältä… ”Normaaliolosuhteissa kirkkaana päivänä kallon läpi pääsee aivoihin niin paljon valoa, että aivojen keskiosissa olevassa valossa voisi tunnistaa kirjaimia.” Siis mitä helv…

  No, vertaisarvioitua tutkimusta (mielellään jossain impact factorillisessa lehdessä) odotellessa.

  • Se varmaan tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että kallo ja aivot läpäisevät valoa. Entä sitten, kuodokset ylipäätään läpäisevät valoa. Voisihan sen proben tunkea melkein minne vain samoilla perusteilla.

   Käpyrauhasen hormonieritystä käsittääkseni valo kontrolloi, mutta käpyrauhanen aktivoituu näköhermon kautta, ei suoraan valosta!!!

   Odotellaan niitä plasebokontrolloituja puolueettomia tutkimuksia.

 4. Aiheesta lisää: Haloo, onks valoo? | Kauaskatsoja

 5. Aiheesta lisää: Valkee apteekeissa | Kauaskatsoja

 6. Aiheesta lisää: Kärpät täpinöissä – korvavalo ei pelkkää lumetta? | Kauaskatsoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *