Tiede tuhoaa kauneuden

Luonnontieteellinen maailmankuva analysoi, luokittelee ja tuhoaa kaiken mihin koskee. Tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen ei koskaan voi ymmärtää todellista kauneutta, koska hän näkee kaiken osiinsa pilkottuna.

Minusta tuo on kumma väite, mutta kuulin juuri näin sanottavan. En heti muistanut, miten se kuulosti niin tutulta, mutta sitten tajusin katsoneeni tämän youtube pätkän, jossa suosikkifyysikkoni kommentoi juuri tätä aihetta:

Feynman ihmettelee, miten kukan toiminnan ymmärtäminen vähentäisi sen kauneutta, sehän ainoastaan voi lisätä sitä. Richard Feynman oli viisas mies, jota jaksoivat kuunnella muutkin kuin tiedemiehet.

Kiinnostuneille, muillekin kuin fysiikkaa lukeneille, löytyy netistä Feynmanin loistavat luennot Uudessa Seelannissa. Valitettavasti laatu on huono, mutta nämä on korvaamattoman arvokasta historiaa.

Richard Feynman Video – The Douglas Robb Memorial Lectures – Part 1
Richard Feynman Video – The Douglas Robb Memorial Lectures – Part 2
Richard Feynman Video – The Douglas Robb Memorial Lectures – Part 3
Richard Feynman Video – The Douglas Robb Memorial Lectures – Part 4

Luennoissa ei ole korkeampaa matematiikkaa ja lukion fysiikan pohjalta niistä saa paljon iloa irti. Feynman lumoaa kuulijansa vielä haudan takaakin.


Kommentit

Tiede tuhoaa kauneuden — 2 kommenttia

 1. Tiede tosiaan tyhmentää ihmistä, tekee pinnallisemmaksi. Ihminen joka tuntee kukan jokaisen osan ja niiden tieteelliset nimet menettää jotain kukan olemuksesta. Kukka ei ole hänelle enää jakamaton kokonaisuus, vaan osiensa summa. Sama koskee ihmisen itseymmärrystä. Jos käsität itsesi tieteellisesti, tiedät itsestäsi kaiken, mutta et ymmärrä itseäsi.

 2. Ilman kukkaa
  ei voi ymmärtää mehiläistä.

  Ilman pienten suhteiden ymmärtämistä
  ei voi ymmärtää maailmankaikeutta.

  Ilman maailmankaikeuden ymmärtämistä
  on vangittu pieneen mieleen,

  pienen ajatuksen
  pieneen universumiin.

  Se on helpompaa, ihmisparka
  eikä niin pelottavaa.

  Siellä voi vielä luoda oman maailman,
  omanlaisensa kosmoksen.

  Jossa vain itsellä on kaikki oikea tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *